Hlavní obsah

Trump posunul termín schůzky s Putinem na příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Plánovaná návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina ve Washingtonu se posouvá až na rok 2019, napsala ve středu agentura DPA s odvolání na informace Johna Boltona, bezpečnostního poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa. Důvodem je zátěž spojená s vyšetřováním údajného ruského vlivu na americké volby.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin

Článek

Americký prezident se domnívá, že setkání s Putinem by mělo uskutečnit až po skončení „ruského honu na čarodějnice“, řekl Bolton a dodal: „Shodli jsme se na tom, že to bude po začátku příštího roku“. Termínem ”hon na čarodějnice” Bílý dům tradičně označuje vyšetřování, jímž se FBI snaží zmapovat ruské zásahy do amerických voleb.

Trump pozval Putina k návštěvě Bílého domu krátce po helsinském summitu, ale datum stanoveno nebylo. Kreml ještě ani oficiálně nepotvrdil, že pozvání přijímá. Média spekulovala, že prezidenti by se mohli sejít v září během zasedání Valného shromáždění OSN, ale Moskva tuto možnost vyloučila s tím, že Putin na schůzi OSN nejspíš nepřijede. V pozvání, které ruský prezident z Bílého domu dostal, se prý hovořilo o konci letošního roku.

Server Politico poznamenává, že zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller, který vede pátrání po ruské stopě, zatím neoznámil ani přibližnou dobu, kdy své šetření ukončí. Není proto jisté, že to bude letos, jak píše Bolton.

Reklama

Související články

Trump pozval Putina do Bílého domu

Americký prezident Donald Trump pozval hlavu Ruské federace Vladimira Putina do Bílého domu. Překvapil tím doma i v Rusku. Pozvání měl Moskvě tlumočit...

Výběr článků

Načítám