Hlavní obsah

Trump odletí ze summitu G7 rovnou do Singapuru, bude tam v neděli

Americký prezident Donald Trump odcestuje ze summitu skupiny G7 v Kanadě rovnou do Singapuru na schůzku se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Podle listu The Business Times tam prezident bude v neděli místního času. Vrcholná schůzka mezi USA a KLDR je naplánována na úterý 12. června.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

The Business Times napsal, že Trump z kanadské provincie Québec, dějiště nynějšího summitu skupiny sedmi ekonomicky vyspělých zemí G7, odletí v sobotu v 10:30 místního času (16:30 SELČ, 22:30 singapurského času). Na singapurské letecké základně Paya Lebar by měl po zhruba 17 hodinách letu přistát v neděli.

Kim je podle téhož zdroje očekáván v Singapuru také v neděli, přistát má na civilním letišti Changi.

Trump již předem oznámil, že na jednáních skupiny G7 nebude až do konce. Na rokování o klimatických změnách ho zastoupí náměstek ředitele Národní ekonomické rady Everett Eissenstat.

Půjde o ochotu

Trump o summitu s vůdcem KLDR jednal tento týden i s japonským premiérem Šinzóem Abem a řekl, že nejde ani tak o přípravu, "jako o ochotu věci vyřešit". „Musejí se (Severokorejci) zbavit jaderných zbraní. Jinak to bude nepřijatelné a my nebudeme moci zrušit sankce,“ řekl americký prezident.

Summit v Singapuru je naplánován na úterý 12. června, ale Trump byl také dotázán, kolik dní je ochoten jednáním s Kim Čong-unem strávit. „Jeden, dva, tři dny, podle toho, co se stane,“ odpověděl. Sdělil ale také, že si je jist, že bude velmi rychle vědět, zda je Kim připraven vážně se zabývat požadavky, které Spojené státy mají.

„Nemyslím, že bych se musel moc připravovat. Půjde o přístup, o ochotu věci vyřešit,“ řekl Trump. Na twitteru ale prezident přiznal, že se na summit připravuje dlouho.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám