Hlavní obsah

Trump nesmí stavět zeď na hranicích s Mexikem z peněz ministerstva obrany

Washington

Federální soud ve Spojených státech zakázal administrativě prezidenta Donalda Trumpa začít stavět zeď na hranicích s Mexikem, dokud nebude vyřízeno odvolání kvůli využití krizových fondů bez vědomí Kongresu. Informovala o tom v noci na pátek televize CNN.

Foto: Reuters

Donald Trump při prohlídce návrhů zdí, které by mohly oddělit USA a Mexiko, vyjádřil mimo jiné přání, aby byla obtížně překonatelná.

Článek

Kalifornský federální soudce Haywood Gilliam již před týdnem nařídil vládě zastavit výstavbu pohraniční zdi s využitím peněz získaných na základě vyhlášení stavu nouze.

Trump stav nouze na hranicích vyhlásil, aby obešel Kongres, který mu nechce uvolnit finance. Takto se dostal ke krizovým fondům Pentagonu.

Soud mu je však zabránil čerpat. Trumpova administrativa se proti tomuto verdiktu odvolala, zároveň ale Gilliama požádala, aby souběžně s ještě nevyřešeným odvoláním umožnil s využitím fondů ministerstva obrany pokračovat v projektech zdi v amerických státech Nové Mexiko a Arizona.

Trumpova vláda svou žádost vysvětlila tím, že v opačném případě nebude moci podnikat rázné kroky proti přílivu drog z Mexika. Varovala také před tím, že pozastavení prací způsobí ministerstvu obrany škody ve výši šesti milionů dolarů měsíčně (139 milionů korun).

Soudce neustoupil

Gilliam nicméně žádost vlády zamítl a trvá na tom, že nejdříve musí být ukončeno odvolací řízení. Již před týdnem ve verdiktu soudce upozornil na to, že pokus obejít Kongres v hledání finančních zdrojů není v souladu s principem rozdělení moci. „Absolutní kontrola Kongresu nad federálními výdaji, i když takováto kontrola může mařit záměry výkonné moci, které považuje za důležité, není vadou našeho ústavního systému. Je to naopak jeho vlastnost, navíc základní,” uvedl Gilliam ve verdiktu.

Trumpova administrativa plánuje změnit využití 6,7 miliardy dolarů (155 miliard korun) z fondů Pentagonu, aby je mohla investovat do zdi. Gilliamův verdikt zablokoval vynaložení jedné miliardy dolarů (23 miliard korun) z obranných fondů. K soudu mezitím kritici Trumpova postupu, mezi kterými je i dvacítka amerických států, podali další žádost, kterou chtějí zablokovat dalších 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun), které Pentagon ke stavbě zdi převedl počátkem května.

Trump zavádí cla na zboží z Mexika

Kvůli množství migrantů proudících ze Střední Ameriky přes hranici mezi USA a Mexikem se Trump rozhodl uvalit cla na zboží z Mexika, která mají postupně stoupat, což vedlo k propadu indexu Dow Jones o 270 bodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám