Hlavní obsah

Trump eskaluje obchodní válku, nařídil zvýšit cla na zbývající čínský dovoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezident USA Donald Trump nařídil Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR), aby zahájil proces vedoucí ke zvýšení cel na veškerý zbývající dovoz z Číny. Informoval o tom v noci na sobotu podle agentury Reuters v prohlášení obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. Opatření se má dotknout zboží v ročním objemu zhruba 300 miliard USD (6,9 bilionu Kč).

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

Oznámení je podle agentury AP další eskalací obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem. Přišlo krátce poté, co Spojené státy začaly v pátek po půlnoci místního času uplatňovat na dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard USD (4,6 bilionu Kč) clo 25 procent místo dosavadních deseti. Čína vyslovila nad zvýšením cel politování a pohrozila odvetnými kroky.

V pátek také skončila dvoudenní jednání zástupců Číny a USA o nové obchodní smlouvě. Prezident Trump rozhovory označil za upřímné a potvrdil, že budou pokračovat. Cla je možné i zrušit, dodal. Podle zdrojů agentury Reuters ale žádný pokrok při jednáních nenastal.

Agentura Nová Čína v sobotu napsala, že sporné body jsou tři a jedním z nich je zrušení všech dodatečných cel.

Celní válka mezi oběma velmocemi se naplno rozhořela loni v březnu, kdy Trump podepsal dekret o uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů a ve stejnou dobu vstoupila v platnost 25procentní cla na dovoz oceli a desetiprocentní cla na dovoz hliníku do USA, která se rovněž výrazně dotkla Číny.

O dalších clech ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz dosahuje hodnoty 50 miliard USD, Trump rozhodl loni v polovině června. Následovala cla ve výši deseti procent na zboží v objemu 200 miliard USD, která se nyní zvedla na 25 procent.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou ale i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Čína na americké kroky reaguje protiopatřeními.

Reklama

Výběr článků

Načítám