Hlavní obsah

Trump dovládne, ale demokraté mu mohou zakázat další kandidaturu

– Washington

Donald Trump se v pondělí zřejmě stane prvním americkým prezidentem v historii, proti kterému bude spuštěna dvakrát ústavní žaloba. Demokraté předloží ve Sněmovně reprezentantů její návrh. Hlavu státu viní z „podněcování k povstání”. Šance na úspěch má však žaloba minimální. Američtí zákonodárci se však mohou pokusit zakázat Trumpovi další prezidentskou kandidaturu.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Středeční demonstrace před Kapitolem, která předcházela vtrhnutí davu do budovy

Článek

Podle návrhu dokumentu se prezident Trump dopustil podněcování k „násilnému povstání”.

Máme videa, na kterých prezident při svém projevu dav podněcuje. Máme videa, na kterých dav násilně útočí na Kapitol. Tady není o čem.
Ted Lieu, demokratický poslanec a předkladatel návrhu žaloby<br />

Prezident jen krátce před středečním útokem na Kapitol opakoval svá nepodložená tvrzení o údajných podvodech při listopadových prezidentských volbách, v nichž prohrál, obvinil demokraty ze snahy hlasování zmanipulovat a své příznivce vyzval k pochodu ke kongresové budově.

„Máme videa, na kterých prezident při svém projevu dav podněcuje. Máme videa, na kterých dav násilně útočí na Kapitol. Tady není o čem,” je přesvědčen jeden z předkladatelů návrhu, kongresman Ted Lieu.

Návrh už má podporu 190 kongresmanů z celkových 435. Ve sněmovně je pro něj potřeba klasická nadpoloviční většina přítomných poslanců.

Zeman: Zbabělý Trump nepřímo zavinil smrt lidí při útoku na Kapitol

Domácí

Pokud materiál dolní komorou projde, poputuje do senátu, který v případě takzvaného impeachmentu zastává roli soudce. Šéf senátu musí nejprve povolit soudní řízení a poté přítomní senátoři hlasují.

Podle americké ústavy jsou k odvolání hlavy státu potřeba dvě třetiny hlasů.

Časově nemožné

Demokraté sice v nedávných senátních volbách v Georgii uspěli a dorovnali tak rozložení sil na 50:50, jejich zvolení představitelé ale v Kongresu zasednou až na konci měsíce. Je tedy jasné, že musí demokraté pro svůj krok najít podporu i u republikánských senátorů.

Odvolání Trumpa? Prezident je nezvladatelný, tvrdí už i republikáni

Amerika

Podle některých komentářů jde ale pouze o symbolickou akci, aby si Trump uvědomil svou odpovědnost za vpád do Kongresu.

Demokraté mají ještě jednu motivaci pro to, aby proces impeachmentu dotáhli do zdárného konce. Senát má totiž pravomoc Trumpovi zakázat jakoukoli budoucí kandidaturu.

Interní informace ze senátu naznačují, že by mohl převzít ze sněmovny žalobu nejdříve 19. ledna, tedy den před Trumpových odchodem z funkce, a až poté by mohl následovat vlastní proces.

Pelosiová chce odstřihnout „nepříčetného” Trumpa od vojenských pravomocí

Amerika

Ústavní experti nejsou zajedno v tom, zda by se v impeachmentu mohlo pokračovat i po inauguraci nového prezidenta.

Demokraté si myslí, že ano – v roce 1876 takto sněmovna zažalovala bývalého ministra pro válku Williama Belknapa i přesto, že už svou funkci nezastával.

Demokraté mají ještě jednu motivaci pro to, aby proces impeachmentu dotáhli do zdárného konce. Senát má totiž pravomoc Trumpovi zakázat jakoukoli budoucí kandidaturu.

Impeachment přehledně: Význam pojmu, jeho historie a proč mu Trump čelí už podruhé

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám