Hlavní obsah

Trump chce svého židovského zetě udělat vyslancem a usmířit Izrael s Palestinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Nastupující americký prezident Donald Trump by rád zapojil do vládní agendy svého zetě, manžela své dcery Ivanky Jareda Kushnera. Tvrdí, že má ideální předpoklady pro to, stát se zvláštním vyslancem USA pro vyjednávání o míru na Blízkém východě.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Jared Kushner s Ivankou Trumpovou

Článek

Trump při svém úterním setkání s novináři v New Yorku odmítl, že by ho zavazoval zákon proti nepotismu, tedy přednostnímu obsazování úřadů svými příbuznými. Prohlásil však, že se chce vyhnout zdání, že je v konfliktu zájmů, takže by Kushnera, který mu stejně jako jeho děti pomáhal v kampani, nezaměstnal v Bílém domě, ale udělal by z něj vyslance.

„Prezidentovi Spojených států jsou dovoleny jakékoliv konflikty, které chce, ale to já dělat nechci,“ prohlásil Trump a dodal, že jeho zeť Kushner, který je židovského vyznání, „by mohl být velmi nápomocen“ při snaze vyřešit konflikt mezi Izraelem a Palestinci mírovou cestou. Manžel jeho dcery je podle něj dostatečně schopný a také Blízký východ zná.

„Rád bych měl tu možnost být tím, kdo uzavře mezi Izraelem a Palestinci mír,“ poznamenal Trump. „Spousta lidí, skutečně výteční lidé mi říkají, že to je nemožné, že to nejde. S tím nesouhlasím, myslím, že mír jde uzavřít. Mám důvody pro to, věřit, že toho mohu dosáhnout,“ dodal.

Do OSN nominoval ženu

Trump pokračuje ve výběru svých budoucích spolupracovníků. Ve středu nominoval na post velvyslankyně v OSN guvernérku Jižní Karolíny Nikki Haleyovou. Nejenže jde o první ženu, ale současně je Haleyová první osobou jiné pleti než bílé, kterou Trump vybral. Guvernérka je indického původu.

Pozoruhodné je, že Haleyová byla během republikánských primárek Trumpovou kritičkou.

Druhou ženou v kabinetu bude milionářka Betty DeVosová (58). Tuto známou stoupenkyni privatizace vzdělávání si Trump vybral za ministryni školství.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

DeVosová se podle listu The Washington Post silně zasazovala o rozšíření programu poukázek umožňujících rodičům poslat své potomky studovat na soukromé či církevní školy, což odpovídá Trumpovým slibům. Výběr současně vyjadřuje ochotu hledat vhodné uchazeče mimo okruh svých věrných: DeVosová přispěla na kampaň Trumpových soupeřů o republikánskou nominaci Carly Fiorinaové a Jeba Bushe, než přenesla podporu na Marka Rubia.

Reklama

Související články

Trump ustupuje a zachová část Obamacare

Budoucí americký prezident Donald Trump po setkání s dosluhujícím americkým prezidentem Barackem Obamou ustoupil od plánu zrušit Zákon o dostupné (zdravotní)...

Trumpa čeká budíček, tvrdí Obama

Nastupující prezident Donald Trump bude muset přizpůsobit svůj temperament povaze své funkce. V pondělí to prohlásil končící prezident USA Barack Obama. Trumpa...

Výběr článků

Načítám