Hlavní obsah

Trump chce podle amerického ministra zahraničí zlepšit vztahy s Čínou

Americký prezident Donald Trump se těší na zlepšení porozumění s Čínou a na možnost navštívit tuto velmoc. Čínskému prezidentovi to v Pekingu podle agentury Reuters řekl americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Nejvyšší čínský představitel Si Ťin-Pching při jednání uvedl, že od spolupráce s Trumpem očekává nové konstruktivní bilaterální vztahy.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Podle agentury Nová Čína obě strany už připravují schůzku amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho čínského protějšku Si Ťin-Pchinga. Ani přibližný termín vrcholného setkání se ale zatím nezná.

Aktuální jednání s čínským prezidentem ukončil šéf americké diplomacie svou první návštěvu Číny od svého únorového nástupu do funkce. Kromě jiného měl jednat o kontroverzním severokorejském jaderném a raketovém programu a o americko-čínských obchodních vztazích či o sporné snaze Pekingu převzít kontrolu nad Jihočínským mořem.

Tillerson po sobotním jednání se svým čínském protějškem prohlásil, že se s Wang I shodli na společném úsilí přimět severokorejskou vládu, aby změnila své dosavadní zaměření na realizaci jaderných a raketových programů. Wang, který ocenil rozhovor s Tillersonem, podle Reuters ale poznamenal, že k vyřešení problému kolem Severní Koreje musí být použity výhradně diplomatické prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám