Hlavní obsah

Tropická bouře Agatha si vyžádala přes 150 obětí

Tegucigalpa
Aktualizováno

Počet obětí tropické bouře Agatha v úterý vzrostl na 150, uvedla agentura AP. Nejvíce postižena je Guatemala, kde si záplavy a sesuvy půdy vyžádaly 123 oběti, deset jich hlásí Salvador a 17 lidí zahynulo v Hondurasu. Počet obětí může vzrůst, v Guatemale je 90 nezvěstných. První letošní tropická bouře se přes Střední Ameriku přehnala v sobotu a přinesla mohutné tropické lijáky.

Foto: Luis Galdamez, Reuters

Dítě se za pomoci provazu dostává přes rozvodněnou řeku Huiza v salvadorském města La Libertad.

Článek

V Guatemale má hustě pršet ještě několik příštích dnů. Přitom už nyní šlo o nejintenzivnější srážky za posledních 60 let. Někde napršel více než metr vody. Mnoho oblastí zůstává stále odříznutých, takže počet obětí může být ještě mnohem vyšší. Jen v  Guatemale je 53 nezvěstných. Evakuováno muselo být 112 000 lidí.

Foto: Reuters

Zaplavené guatemalské Retalhuleu

Většinu mrtvých v Guatemale hlásí department Chimaltenango, který leží asi 60 kilometrů západně od guatemalské metropole Guatemaly. Dalších 24 osob bylo pohřešováno po mohutném sesuvu půdy v San Antonio Palopo, 160 kilometrů jihovýchodně od hlavního města. Záchranáři už našli 14 těl, dalších deset pravděpodobně zůstává ještě pohřbeno pod nánosem bahna, jehož proud vyvracel domky i stromy, které mu stály v cestě.

Foto: Daniel LeClair, Reuters

Sesuvem půdy postižená guatemalská vesnice Amatillan

Například sesuv půdy v Quetzaltenangu smetl dům, ve kterém byli čtyři lidi včetně dětí. Všichni zahynuli.

Foto: Luis Galdamez, Reuters

Žena se za pomoci provazu dostává přes rozvodněnou řeku Huizu v Salvadoru.

Do řady oblastí se zatím dostává pomoc jen ze vzduchu, silniční síť byla záplavami a sesuvy půdy značně poškozena. Poničené jsou i mnohá města a vesnice.

Foto: Edgard Garrido , Reuters

V Tegucigalpě strhla rozvodněná řeka Choluteca most

V Guatemale stejně jako v Salvadoru a v Hondurasu vyhlásili stav nouze. V Guatemale situaci navíc komplikuje čtvrteční erupce sopky Pacaya. Kvůli popelu muselo být dočasně zavřeno letiště. [celá zpráva]

Foto: Daniel LeClair, Reuters

Zaplavená ulice v Guatemalském Amatilanu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám