Hlavní obsah

Tři běloši jsou vinni vraždou černocha, který si šel zaběhat. Mluví se o lynči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porota soudu v americkém státě Georgia uznala v úterý tři bělochy vinnými z vraždy pětadvacetiletého černocha Ahmauda Arberyho. Porotci k verdiktu nad Gregem McMichaelem, jeho synem Travisem McMichaelem a sousedem Williamem Bryanem dospěli po deseti hodinách. Hrozí jim doživotí. Muži obvinění odmítli a tvrdí, že jednali v sebeobraně.

Foto: ČTK/AP

Trojice lidí uznaných vinným z vraždy Ahmauda Arberyho. Zleva Travis McMichael, William Bryan a Gregory McMichael

Článek

Porota uznala vinnými všechny tři v několika bodech obžaloby, uvedl server BBC News. Trojice byl obviněna mimo jiné z vraždy, těžkého ublížení na zdraví a úmyslu spáchat trestný čin. Při čtení rozsudku stáli všichni mlčky a na otázku, zda si přejí promluvit k soudu, odmítli.

Podle obhájců Travise McMichaela se on i jeho otec domnívají, že udělali správnou věc, ale litují následků: „Těmto mužům je líto, co se Ahmaudu Arberymu stalo. Je jim líto, že je mrtvý. Je jim líto tragédie, která se stala kvůli jejich rozhodnutím,“ řekl advokát Jason Sheffield s tím, že se jeho klienti plánují odvolat.

Foto: Lewis Levine, ČTK/AP

Wanda Cooper-Jonesová, matka Ahmauda Arberyho a její právník Lee Merritt

„Byl to dlouhý boj. Byl to těžký boj. Ale bůh je dobrý,“ pronesla v reakci na rozhodnutí poroty Arberyho matka. „Nikdy jsem si nemyslela, že tento den nastane,“ dodala. Arberyho otec Marcus Arbery se po vyhlášení rozsudku rozplakal a objímal lidi, kteří ho podporovali. „Nic neudělal,“ řekl na adresu svého syna.

Jako lynč

Ahmaud Arbery byl zastřelen 23. února, když si šel zaběhat. Nedaleko jeho bydliště v Brunswicku jihovýchodně od Atlanty ho začali pronásledovat v automobilech ozbrojení otec a syn McMichaelovi společně s Bryanem. Ten na mobilní telefon natočil, jak trojice neozbrojeného muže dostihla, následovala krátká potyčka a po ní výstřely. Arbery na místě zemřel.

Bryanovo video je klíčovým důkazem. Policie trojici útočníků zatkla až poté, co dva měsíce po Arberyho smrti uniklo do médií. V Georgii v té době platil zákon o „občanském zatčení“, který dával soukromým osobám právo někoho zadržet, pakliže jej považovali za prchajícího pachatele těžkého zločinu.

Tři Američany obvinili ze zločinu z nenávisti kvůli smrti černocha Arberyho

Amerika

Prokurátorka Linda Dunikoská ve dvoutýdenním procesu prohlásila, že „nelze provést občanské zatčení jen proto, že někdo běží po ulici a není jasné, zda něco špatného udělal“. Obviněnou trojici označila za agresory, kteří se nemohou hájit sebeobranou.

McMichaelovi se hájí, že šlo o sebeobranu. Deník The New York Times nedávno zmínil, že Greg McMichael je bývalým příslušníkem místní policie a v původní policejní zprávě je označen jako svědek.

Foto: Octavio Jones, Reuters

U soudu se pouštěl záznam toho, jak trojice mužů zastřelila černocha, který běžel po ulici.

Někteří aktivisté incident, který se odehrál za bílého dne, popisovali jako lynč, přičemž tento výraz použil i pozdější vítěz prezidentských voleb Joe Biden.

Trojici čeká ještě federální soud

Soudce podle agentury AP zatím neoznámil datum, kdy vynese verdikt o výši trestu, jelikož chce oběma stranám nechat dostatek času, aby se připravily.

Agentura Reuters zároveň připomněla, že trojici mužů ještě čeká další proces u federálního soudu, kde jsou obvinění ze zločinů z nenávisti, a budou se zodpovídat z toho, že na Arberyho zaútočili, protože byl černoch. Tento soud má začít v únoru příštího roku.

Arberyho případ byl jedním ze série kontroverzních úmrtí černochů, která loni otřásla Spojenými státy a rozvířila debaty ohledně rasismu a policejní brutality v zemi.

Americký prezident Joe Biden v prohlášení uvedl, že dnešní rozhodnutí poroty ukázalo funkčnost amerického soudního systému, ačkoliv vražda „byla zdrcující připomínkou, jak daleko musíme v boji za rasovou spravedlnost v této zemi jít.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám