Hlavní obsah

Tlačenice na Severním pólu, nárok si činí už i USA

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Americká loď Healy vypluje v pátek do Severního ledového oceánu. Jejím úkolem bude zjistit, jestli si USA mohou nárokovat část tohoto severského regionu. Nároky na území kolem Severního pólu si dělají také Rusko, Kanada, Dánsko a Norsko. Ve hře jsou zásoby ropy a plynu v Arktickém moři, které by se s postupným rozpouštěním ledu daly využít.

Článek

Mise lodi Healy bude trvat čtyři týdny, jejím úkolem bude zmapovat mořské dno na severní plošině Chukchi, která se rozkládá od severního svahu Aljašky asi 800 kilometrů směrem na sever.

Jedná se již o třetí americké mapování arktického regionu, ta předešlá proběhla v roce 2003 a 2004.

Američtí vědci ale upozorňují, že mise není odpovědí na ruskou výpravu, která na začátku srpna pod Severním pólem umístila svoji vlajku. Není ani reakcí na kanadské nároky.

O bohatství na dně Arktidy mají zájem nejen USA, ale také Rusko. Na snímku ruská průzkumná loď Akademik Fjodorov u Severního Pólu.

"Tuhle výpravu jsme plánovali tři roky," řekl jeden ze členů výpravy, vědec univerzity v New Hampshire Larry Mayer."Je to část dlouho trvajícího programu, v žádném případě se nejedná o přimou odpověď ," dodal.

USA smlouvu o mořském právu nepodepsaly

Podle smlouvy o mořském právu OSN musí každý přímořský stát, který si nárokuje část podmořského bohatství Arktidy, přednést svůj požadavek Komisi OSN pro limity kontinentálních šelfů.

USA sice smlouvu nepodepsaly, Mayer a další vědec Andy Armstrong z Národního úřadu pro oceán a atmosféru však doufají, že se tak brzy stane.

Armstrong, který se rovněž výpravy zúčastní, připouští, že mise "bude mapovat vlastnosti, které budou hrát roli v rozšíření kontinentálního šelfu ze strany USA".

Rusové se svojí výpravou ze začátku srpna pokusili najít důkaz, že Lomonosovův práh, jehož podmořské hory se táhnou na 1800 kilometrů pod hladinou Severního ledového oceánu, je geologickým prodloužením ruského území. V šelfu o rozloze více než 1,2 miliónu čtverečních kilometrů se podle předpokladů skrývají zásoby až deset miliard tun ropy a plynu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ruský polární průzkum zneklidnil Američany

Úspěch ruské arktické výpravy, která dosáhla ve čtvrtek jako první na světě mořského dna na severním pólu, zneklidnil Spojené státy. Ty se obávají, že by mohly...

Výběr článků

Načítám