Hlavní obsah

Tisíce studentů pokračovaly v demonstracích proti zvolení Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Demonstrace proti nově zvolenému prezidentovi Donaldu Trumpovi vstoupily do druhého týdne. V pondělí se protestů zúčastnily opět tisíce studentů po celé zemi, uvedla agentura Reuters.

Foto: Stringer, Reuters

Protest v Oregonu

Článek

Nejnovější protesty přišly po oznámení, že Trump si vybral za svého strategického poradce Stephena Bannona, který je označován za rasistu. Mnozí se obávají, že do Bílého domu vstupuje nacionalistická extrémní pravice.

Úřady v Los Angeles odhadují, že protestů se zúčastnilo na 4000 studentů, v Seattlu pak kolem 5000 studentů z 20 škol. Podle úřadů v Portlandu, Oregonu, Marylandu a dalších oblastí dorazily na protestní pochody stovky mladých lidí.

Protesty jsou převážně pokojné. Minulý týden byly nepokoje zaznamenány v kalifornském Oaklandu, kde demonstranti házeli po policistech různé předměty a rozbili výklady obchodů. V pondělí police uvedla, že v Portlandu bylo po několika dnech protestů zatčeno více než 100 osob. Demonstranti přes víkend blokovali dopravu a házeli předměty na policisty, kteří proti nim použili pepřový sprej a zábleskové granáty.

Trumpa rasistické útoky mrzí

Skupiny zabývající se občanskými právy a policie monitorují násilí proti menšinám v USA od Trumpova vítězství. Upozorňují na útoky na ženy s islámskými šátky na hlavě, rasistické graffiti a šikanování dětí přistěhovalců.

Trump vyzval k míru a jednotě a odsoudil bílé rasistické skupiny, které ho podporují. V neděli řekl, že je zarmoucen tím, že slyšel o rasových urážkách a osobním vyhrožování Afroameričanům, latinskoamerickým občanům USA a gayům od některých jeho přívrženců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám