Hlavní obsah

Tisíce lidí v USA protestovaly proti imigrační politice

LOS ANGELES

V kalifornském městě Los Angeles v sobotu protestovalo až 15 000 lidí. Požadují změnu zákonů tak, aby nelegální přistěhovalci, kteří už v USA žijí, mohli získat potřebná povolení. Průvod s americkými vlajkami prošel centrem města a zastavil se před radnicí.

Článek

Kromě legalizace pobytu požadovali demonstranti i změnu přístupu Bílého domu k imigrantům. Úřad sice návrh na jejich legální pobyt vypracoval, imigrantům se ale nelíbí. Podle něj by se museli vrátit do své domovské země a tam požádat o potřebné dokumenty. Za to by museli zaplatit tisíce dolarů.

"Prezident už roky mluví o reformě, a když je konečně na světě, lidé jsou z ní zklamaní," řekl protestující Juan Jose Gutierrez.

Návrh počítá s tím, že pokud by lidé zpětně v mateřské zemi požádali, dostali by pracovní vízum na tři roky. Za jeho vystavení by zaplatili 3 500 dolarů, což je asi 73 000 korun. Stejnou sumu by stálo i prodloužení povolení. Tolik peněz ale většinou přistěhovalci z chudých zemí nemají.

K tomu by museli zaplatit  pokutu 10 000 dolarů, tedy asi 210 000 korun za to, že v USA pobývali nelegálně.

V USA je až 12 miliónů nelegálních imigrantů. Denně do země proudí stovky dalších. Kritická je hranice s Mexikem, odkud do USA přicházejí lidé ze států Latinské Ameriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám