Hlavní obsah

Tillerson se dozvěděl o svém odvolání z Twitteru, řekl náměstek. A Trump vyhodil i jeho

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump odvolal kromě šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona také jeho náměstka Steva Goldsteina. Úředník dostal padáka poté, co v komentáři k výměně v čele americké diplomacie řekl, že se ministr o svém odchodu dozvěděl až ze zprávy na Twitteru.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Rex Tillerson skončil ve funkci ministra zahraničí USA.

Článek

Goldstein řekl novinářům, že Tillerson nezná důvod svého odvolání a že se o této informaci dozvěděl až na Twitteru. Podle televize NBC, která se odvolává na dva anonymní zdroje, hovořil personální šéf Bílého domu John Kelly s Tillersonem telefonicky v pátek. Tillersonovi prý řekl, že se ho Trump chystá požádat, aby "odstoupil".

Spekulace utnul později sám Tillerson, když v prohlášení uvedl, že mu v úterý v poledne zavolal sám prezident, aby ho informoval o tom, že ho chce vyměnit.

Trump v úterý na Twitteru oznámil, že ministra zahraničí USA Tillersona hodlá nahradit šéfem Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mikem Pompeem. Výměnu musí ještě schválit Senát, který tak učiní zřejmě příští měsíc. Tillerson předá úřad ministra zahraničí svému náměstkovi Sullivanovi ještě v úterý. Formálně skončí v úřadě k 31. březnu.

CIA bude řídit dosavadní Pompeova náměstkyně Gina Haspelová. Stane se první šéfkou v čele této zpravodajské služby.

Prezident zdůvodnil své rozhodnutí vyměnit Tillersona tím, že mají oba odlišné názory na různé věci, včetně například jaderné dohody světových mocností s Íránem. O výměně se spekulovalo v médiích už od konce loňského roku.

Tillerson byl minulý týden na návštěvě několika afrických zemí. Z cesty, kterou o den zkrátil, se vrátil v úterý. Už v sobotu zrušil tamní pracovní program, což vysvětlil zdravotními důvody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám