Hlavní obsah

Texaský West se vzpamatovává z tragédie, pomoc přichází "po tunách"

West (USA)

Nebývalou vlnu solidarity vyvolal na jihu USA tragický výbuch továrny na hnojiva v texaském Westu, při němž zahynulo nejméně 14 lidí a desítky dalších byly zraněny. Město, jehož obyvatelé jsou z velké většiny potomky českých přistěhovalců, se pomalu vzpamatovává ze šoku a naléhavou pomoc potřebuje. Podle místních lidí přichází z blízkého i dalekého okolí.

Foto: ČTK/AP

Jeden ze zničených bytových domů ve Westu

Článek

Starosta Tommy Muska listu USA Today řekl, že šatstva, nábytku i potravin už do sobotního večera do města dorazilo dost. Přesto podle něj nová pomoc přichází "po tunách". Centrem distribuce se stal místní katolický kostel Nanebevzetí panny Marie, v němž se o příchozí stará farář Ed Karasek.

Problémy s rozdělováním pomoci podle něj nejsou. Potíže vyvolává snad jen úzká přilehlá ulice, kterou se automobily jen obtížně proplétají. Město proto pro dopravu do kostela zřídilo kyvadlovou autobusovou dopravu.

Doslova z popela by v příštích dnech mohly povstat i místní školy, do nichž docházejí i žáci z okolních obcí. Ve Westu jsou čtyři školy pro 1500 dětí, ale nepoškozená zůstala jen jedna základní škola pro první až čtvrtý ročník. Dvě základní školy vyššího stupně a střední škola jsou výbuchem poškozené.

Přesto místní zastupitelé slibují, že vyučovat se začne už v pondělí. Pomoci má škola z dallaského předměstí Grapevine, která chce do Westu dopravit přenosné mobilní třídy. Studenti střední školy budou dočasně docházet do školy v sousední obci.

Poprvé se mohli podívat domů

Obyvatelé Westu se v sobotu poprvé mohli podívat na své poškozené či zničené příbytky. Místní úřady zatím povolily návrat domů jen lidem žijícím v určitých ulicích. Pro ty, kteří se rozhodli, že už doma zůstanou a nepůjdou si jen pro své věci, vyhlásily od sedmi hodin večer místního času zákaz vycházení.

"Jestliže tam chtějí zůstat přes noc, je to na jejich vlastní zodpovědnost," nechal se slyšet jeden z místních radních Steve Vanek. Varoval zejména před množstvím rozbitého skla, na které by si obyvatelé města měli dávat pozor. Na mnoha místech rovněž neteče voda a nefunguje elektřina.

Týmy amerických záchranářů prohledaly již téměř všechna zničená stavení, je jich několik desítek. Zatím našly těla 14 lidí, z nichž deset patřilo do místního sboru dobrovolných hasičů. Dalších 200 lidí, z celkového počtu 2700 zde žijících, bylo zraněno. Asi 60 obyvatel, kteří se po tragédii pohřešovali, bylo nalezeno v pořádku v místních hotelích či u přátel. "Je možné, že se pohřešují ještě jeden nebo dva lidé, ale s jistotou to říci nedokážu," uvedl soudce Scott Felton.

Reklama

Související články

Texaské město West vypadá jako po apokalypse

Ulice v městečku West jsou posety troskami, všude se válejí střepy, kolem zuhelnatělých fasád domů s vyraženými okny jezdí sanitky. West ale není válečnou...

Výběr článků

Načítám