Hlavní obsah

Texas popravil čtyřstého člověka i přes protesty EU

Novinky, ČTK, BBC, aš, Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HUNTSVILLE

Dvaatřicetiletý Johnny Ray Conner byl ve středu popraven v Texasu za vraždu vietnamského přistěhovalce. Stal je jednadvacátým člověkem, který letos v Texasu dostal smrtící injekci, a současně se stal čtyřstým popraveným v Texasu od roku 1982, kdy byl v tomto státu na jihu USA obnoven trest smrti.

Článek

Proti vysokému počtu poprav v Texasu, který značně převyšuje celoamerický průměr, protestovali nejen odpůrci absolutního trestu, ale také Evropská unie. Ta se dokonce obrátila na texaského guvernéra Ricka Perryho, aby nebyla Connerova poprava vykonána a na trest smrti bylo uvaleno moratorium, jako na "krutou a nehumánní metodu". Příští týden mají být v Texasu popraveni další tři odsouzenci.

"Není žádný důkaz, že trest smrti slouží jako prostředek proti násilnému zločinu," uvedla v prohlášení EU.

Guvernér výzvu EU odmítl

Perryho mluvčí Robert Black, ale výzvu i kritiky odmítl se slovy: "Texas rozhodl již před dlouhou dobou, že poprava je adekvátním trestem za nejtěžší zločiny spáchané na našich občanech. Před 230 lety naši předci vedli válku za to, aby se zbavili jařma evropských monarchií a dosáhli svobody sebeurčení. Respektujeme naše přátele v Evropě, ale Texasané dělají jen to, co potřebuje řízení Texasu."

Vykonání popravy odsoudil předseda neziskové Texaské koalice pro zrušení trestu smrti Rick Halperin: "Je to dost smutný den pro rozšíření lidských práv ve státě, kde chybí."

Zamítnuta byla i Connerova opakovaná žádost o milost, který dal najevo nejen lásku ke své rodině, ale i k rodině oběti, jejíž členové společně sledovali za sklem, jak je mu vstříknuta smrtící injekce.

Právě tato metoda, uplatňovaná v USA nejčastěji - letos je to jediný použitý způsob exekuce - byla opakovaně označena za nehumánní.

Conner označil systém za nespravedlivý

"Je to osud. Je to život. Alláh chce, abych šel," řekl odsouzenec a dodal: "co se mi stalo, je nespravedlivé, systém je špatný." Za mrtvého byl prohlášen v 18:20 místního času, osm minut poté, co mu byla vstříknuta smrtící injekce.

Conner byl odsouzen v roce 1999 za to, že při loupeži v obchodě zabil úředníka Kathyannu Nguyena. Při loupeži byl ještě postřelen Julian Guiterrez, který do obchodu na benzínové pumpě přišel zaplatit načerpané palivo.

Rozpaky vzbuzují popravy šedesátiletých v Japonsku

V Japonsku byli ve čtvrtek pověšeni tři lidé. Jejich identita nebyla zveřejněna. Podle obhájců lidských práv ale mají všichni přes šedesát let. Amnesty International uvádí, že v Tokiu byli popraveni 69letý Hifumi Takezawa a 60letý Jošio Iwamoto, v Nagoji pak 63letý Kozo Segawa.

V Japonsku platilo do prosince moratorium na vykonání restu smrti, protože jej předchozí ministr spravedlnosti Seiken Sugiura odmítal. Po nástupu Džinena Nagaseho se ale opět začalo popravovat. Čtyři lidé byli popraveni hned v prosinci a další tři v dubnu.

Podle tiskové agentury AP čeká v japonských celách smrti na popravu 104 odsouzenci. Těm není dopředu sděleno, kdy bude exekuce vykonána, aby se zabránilo odvoláním v okamžiku těsně před popravou.

Trest smrti v USA

  • Trest smrti byl v USA po deseti letech obnoven v roce 1976
  • Uplatňuje se v 38 státech USA
  • Od ledna 1977 bylo popraveno v USA 1092 lidí
  • Nejvíce poprav - 400 - bylo vykonáno v Texasu, následuje Virginie s 98, Oklahoma s 86 a Missouri s 66 popravami
  • V celách smrti čekalo na popravu 1. ledna 3350 vězňů
  • Popravováni jsou jen vrazi

ČTK

Vykonání posledních poprav je kritizováno také proto, že parlament má prázdniny, údajně právě proto, aby se vyhnul jednání o tématu exekucí.

Reklama

Související témata:

Související články

Florida zkazila popravu, muž umíral 30 minut

Poprava odsouzeného vraha Angela Nievese Diaze (55) ve floridském Miami dala velké trumfy do rukou lidem odmítajícím trest smrti a způsoby, jimiž se vykonává....

Výběr článků

Načítám