Hlavní obsah

Terorista Saipov plánoval v New Yorku větší útok, řídil se podle Islámského státu

New York
Aktualizováno

Uzbek Sajfulláh Saipov, který zabíjel na newyorském Manhattanu pronajatou dodávkou, jednal s největší pravděpodobností podle návodu Islámského státu, jehož je stoupencem. Policie v jeho telefonu našla desítky videí s radikálně islamistickou propagandou a brutálními vraždami. Saipov podle listu The Guardian plánoval rozsáhlejší útok a měl v plánu pokračovat ještě několik kilometrů směrem k Brooklynskému mostu.

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

Sajfulláh Saipov při středečním předběžném slyšení u soudu v New Yorku.

Článek

Devětadvacetiletý muž, který žil v USA sedm let, byl po útoku postřelen a ve středu byl obviněn z terorismu a dalších trestných činů.

Saipov byl stoupencem Islámského státu (IS). Jeho vlajku chtěl údajně pověsit na přední i zadní část dodávky, kterou vraždil, ale nakonec to neudělal, aby nebyl hned nápadný.

Vyšetřovatelé se podle Guardianu domnívají, že útok začal plánovat už téměř před rokem a řídil se při něm pokyny IS. „Zdá se, že se řídil téměř přesně do písmene pokyny o tom, jak provést útok, které IS rozšířil na sociálních sítích,“ řekl zástupce šéfa newyorské policie John Miller.

IS radil svým stoupencům, jak útočit nákladními auty či dodávkami, ve svém webovém magazínu loni v listopadu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pachatel teroristického útoku na Manhattanu prchá před policiíVideo: Reuters

Saipov s vozem najel na cyklostezku a zabil osm lidí a dvanáct zranil, než narazil do školního autobusu. Policie tvrdí, že původně chtěl útočit déle a počítal, že by mohl urazit ještě několik kilometrů směrem k Brooklynskému mostu. Auto si pronajal také minulý týden, aby si procvičil jízdu.

Policie v dodávce našla dva telefony. Na jednom bylo uložených zhruba 90 videí s islamistickou propagandou, zřejmě od IS. Videa zachycují brutální vraždy.

Vyšetřovatelé Saipova vyslechli na nemocničním lůžku a Uzbek jim řekl, že svého činu nelituje.

Mezi jeho oběťmi je pět Argentinců, jeden občan Belgie a dva Američané, napsal Guardian. Devět lidí je podle listu v nemocnici a jejich zranění jsou vážná nebo kritická.

Policie v souvislosti se Saipovem pátrá po dalším muži původem z Uzbekistánu, 32letém Mukhammadzoirovi Kadirovi.

Americký prezident Donald Trump po útoku prohlásil, že zruší loterijní program udělování Zelených karet pro cizince, a dodal, že zváží odeslání Saipova na Guantánamo. Později připojil poznámku, že by atentátník měl dostat trest smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám