Hlavní obsah

Termostaty jsou sexistické, tvrdí hvězda seriálu Sex ve městě kandidující na guvernérku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Termostaty v hromadných kancelářích jsou nastavovány sexisticky. Tvrdí to jedna z protagonistek amerického seriálu Sex ve městě a možná demokratická kandidátka na guvernérku státu New York Cynthia Nixonová. Věda jí dává za pravdu, muži totiž prý preferují nižší teplotu, napsal deník The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Cynthia Nixonová

Článek

Nixonová debatu o údajné sexistické termostatové politice rozproudila tím, že si její volební štáb stěžoval, že má být ve studiu při jedné z předvolebních debat příliš chladno. Vycházel z toho, že oponent Nixonové v nadcházejících primárkách a současný guvernér za demokraty Andrew Cuomo je znám tím, že preferuje chladnější prostředí, napsal New York Times.

Hereččin volební tým proto požadoval, aby byl termostat nastaven na 24,5 stupně Celsia. Větší chlad prý nespravedlivě nahrává mužům. Později štáb uvedl, že šlo jen o úvodní nástřel a byl ochoten debatovat o kompromisu.

Do debaty na Twitteru se zapojila mimo jiné profesorka kreativního psaní z Iowské univerzity Kerry Howleyová, která napsala: „Cítím, že to (teplota) ovlivňuje můj výkon způsobem, který lidi překvapuje. Když jsem nespokojena s teplotou, působím méně nadšeně, výřečně a otevřeně,“ popsala Howleyová na sociální síti své trauma z – podle ní kvůli mužům – podchlazených místností.

„Nikdy jsem se necítila více vtažena do politické debaty. Na 49 procent Američanů ovládá 100 procent kancelářských termostatů. Neobracejte se na mě, dokud nenastavíte teplotu na 26 stupňů Celsia,“ nadsadila na požadavek Nixonové.

A deník The New Yok Times dává Nixonové i Howleyové za pravdu. Cituje přitom studii z roku 2015 publikovanou v magazínu Nature, která konstatuje, že je teplota v kancelářích již desetiletí nastavena podle standardů z 60. let minulého století. A ty byly prý vytvářeny podle modelů vyhovujících mužům.

Anketa

Vyhovuje vám teplota v kanceláři?
Ano
23,2 %
Ne, je v ní příliš teplo
61,1 %
Ne, je v ní příliš chladno
15,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1772 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám