Hlavní obsah

Superúterý nemusí o kandidátech rozhodnout

Právo, Jiří Roškot

V úterý se odehraje největší měření sil v dějinách amerických prezidentských primárek. Je bezprecedentní svým rozsahem (24 států), ale i vyrovnaností uchazečů. Proto budí oprávněnou obavu, že ani tento „velký třesk“ nezrodí vítěze ani jasného favorita.

Foto: Mark Avery, Reuters

Kandidátům jde především o vítězství ve velkých státech. Na snímku republikánský uchazeč Mitt Romney s vnukem při kampani v kalifornském Long Beach.

Článek

„Obama je na vzestupu, a jestli tento trend potrvá, bude to pro něj velká noc,“ předpověděl John Zogby, majitel prestižní agentury pro výzkum mínění. Demokratický senátor překvapivě získal nepatrný náskok v Kalifornii, tradiční baště favorizované Hillary Clintonové.

Nově se tam dočkal podpory neteře exprezidenta Johna Kennedyho Marie Schriverové, manželky kalifornského guvernéra Schwarzeneggera, který se naopak vyslovil pro republikána Johna McCaina, jenž je také na prudkém vzestupu.

Obama proto zaútočil na dvou frontách: „Jestli McCain získá nominaci, pak se musí Demokratická strana ptát, zda chceme kandidáta, který má podobný postoj k válce v Iráku jako on, nebo někoho, kdo může nabídnout úplný kontrast?“ prohlásil s narážkou na Hillary, která hlasovala pro válečné pravomoci George W. Bushe.

Otázka zvolitelnosti provází jeho i senátorku od začátku: „Slyším to pořád. To samé říkali v New Yorku,“ řekla k pochybám o své první kampani 2000. „Věřím ale voličům, protože na nich záleží,“ dodala s tím, že ví, co znamená celostátní kampaň a že může čelit McCainovi.

V kterých státech se volí:

Dosud mají uchazeči jen zlomek delegátů

Podle průzkumů by ale nyní McCain Hillary porazil. „Za krátkou dobu v Senátu USA získala 500 miliónů dolarů na projekty, jež měly uspokojit její voliče. To skončí, až budu prezidentem,“ řekl McCain na adresu Hillary.

McCain ale především o víkendu chtěl oslabit svého stranického oponenta Mitta Romneyho v jeho domovském Massachusetts, zatímco ten naopak spěchal do Kalifornie skýtající nejvíc delegátů, aby tam posílil své vedení 40:32 v průzkumech. Zatímco mezi republikány se sympatie kloní k McCainovi, štáby Obamy a Clintonové tuší, že rozhodnutí asi padne až později, a připravují se na další úterý 12. února s primárkami ve Virginii, Marylandu a Kolumbijském obvodu s metropolí Washingtonem.

Čtěte také profily dalších kandidátů:Barack ObamaMitt Romney

O významu úterních voleb svědčí, že mají rozhodnout o 41 procentech z 2380 delegátů republikánského nominačního sjezdu a o 52 procentech z 4 049 delegátů sjezdu demokratů. Až dosud jich byl mezi kandidáty rozdělen jen malý zlomek: Hillary dosud získala 259 delegátů, Obama 190, přičemž k demokratické nominaci jich je potřeba nejméně 2025. Z republikánů má nejvíc McCain – 93, Romney 77 a třetí Mike Huckabee 40. K vítězství potřebují nejméně 1191 delegátů.

Souboj „Titánů“

Demokraté mají dilema – buď navázat na éru prosperity 90. let za Clintona, který však za sebou vlekl i odpudivé skandály, nebo dát na Obamu a otočit stránku. Voliči by měli menší problém s Afroameričanem v Bílém domě než s ženou, ukázala sonda. Superúterý je proto mezi demokraty „soubojem Titánů“ mezi oblíbeným exprezidentem Billem Clintonem, který hájí manželku, a vlivným senátorem Edwardem Kennedym, jenž s neteří a dcerou exprezidenta Kennedyho Caroline podpořili Obamu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám