Hlavní obsah

Summit Putin-Bush vyvolal první demonstrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KENNEBUNKPORT

Stovky demonstrantů se v neděli sešly v americkém Kennebunkportu, kde má ruský prezident Vladimir Putin jednat se svým americkým protějškem Georgem Bushem. Protestující chtěli dát najevo svůj nesouhlas s politikou obou prezidentů - v případě Putina s jeho přístupem vůči Čečensku a v případě Bushe kvůli Iráku.

Článek

Jamilla El-Shafeiová, jedna z organizátorek, uvedla, že Bush a Putin rozdmýchali napětí, které už tak bylo v muslimském světě velké. Spolu s dalšími protestujícími proto požaduje sesazení Bushe a viceprezidenta Dicka Cheneyho.

"Chceme, aby se naši vojáci vrátili domů. Chceme zrušení stálých základen v Iráku. A chceme, aby se Bush a Cheney zodpovídali z podvodu, kterým lidi dostali do téhle nemorální a nespravedlivé války," řekla.

Nelze čekat průlomová rozhodnutí

Protestující nesli plakáty odmítající imperialismus a vyzývající Bushe ke stažení vojáků z Iráku. Bush byl hlavním terčem protestujících, ti ale nešetřili ani jeho hosta, ruského prezidenta Putina, který si vysloužil svůj díl kritiky za konflikt v Čečensku a porušování lidských práv. Victoria Poupková, která se přestěhovala před 17 lety z Moskvy do Bostonu, obvinila Bushe a Putina, že jsou "oba zločinci", kteří se mimo jiné dopustili mučení, válečných zločinů a zneužití moci.

Putin a Bush budou mluvit např. o Íránu, protiraketovém štítu a ruské nabídce na společný radar v Ázerbájdžánu. Bush bude Putina hostit ve stoleté usedlosti v Kennebunkportu v Maine a doufá, že atmosféra letního domu pomůže uvolnit napjatou atmosféru, která ve vztazích obou světových velmocí v současnosti panuje. Jde však o ryze neoficiální schůzku a diplomaté obou zemí zdůrazňují, že na její závěr nelze čekat žádná společná prohlášení nebo politické iniciativy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám