Hlavní obsah

Strojvůdce vykolejeného vlaku na okamžik usnul

New York

Strojvůdce vlaku, po jehož nedělním vykolejení v New Yorku zemřeli čtyři lidé, před nehodou přemohla dřímota. Podle agentury AP to v úterý řekl šéf odborového svazu strojvůdců Anthony Bottalico. Na jak dlouhou dobu při řízení usnul, není podle Bottalica jasné. Krevní zkouška podle agentury Reuters vyloučila, že by byl muž pod vlivem alkoholu.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Jeden vagón zůstal viset na břehu řeky Harlem.

Článek

Šestačtyřicetiletý strojvůdce William Rockefeller jel s vlakem rychlostí 132 kilometrů za hodinu, skoro třikrát rychleji, než je povoleno v místě nehody. Čtyři cestující zemřeli, 60 lidí se při nehodě zranilo. [celá zpráva]

Bottalico, který s Rockefellerem po nehodě mluvil, řekl, že "v podstatě zadříml" a že prožil "obdobnou věc jakou zažíváme, když řídíme auto...mikrospánek nebo co to může být".

Vyšetřovatelé pracující na případu předtím uvedli, že strojvůdce těsně před nehodou ztratil koncentraci a cítil se jako omámený. Zda usnul, odmítli potvrdit.

Foto: Edwin Valero, ČTK/AP

Snímek z místa havárie

Podle úvodního šetření se zdá, že nehodu nezpůsobila žádná technická závada. Federální výbor pro bezpečnost v dopravě (NTSB) nezjistil žádné chyby v brzdném systému vlaku. Brzdy ve všech devíti stanicích předcházejících nehodě fungovaly bez problému, stejně jako drážní signalizace.

Vyšetřovatelé však zdůraznili, že šetření příčiny nehody potrvá týdny, možná měsíce. Krevní zkouška nicméně vyloučila, že by byl strojvůdce v době jízdy pod vlivem alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám