Hlavní obsah

Střelecká lobby po masakru zmlkla

Právo, CNN, DPA, roš, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jinak sebevědomá a mocná střelecká lobby – považovaná v USA za nejsilnější – v rozjitřeném ovzduší po masakru v Newtownu rázem utichla a stáhla se dokonce i z internetu včetně Facebooku.

Foto: Profimedia.cz

Nabídka obchodu se zbraněmi v texaském Dallasu. Budete platit hotově nebo kartou?

Článek

Od pátečního rána se na Twitteru Národního sdružení držitelů střelných zbraní (NRA) neobjevilo sdělení ani od jednoho z 63 tisíc účastníků a na nějaký čas byl odstaven i facebookový účet organizace.

Na sítích se naopak množí otevřené výzvy zabít šéfa sdružení Davida Keeneyho a jeho členy.

Obama: Je to teď moje priorita

Projevem strachu ze společenské situace je, že hned po vražedné střelbě v základní škole prudce vzrostl počet zájemců o koupi zbraně, tak jako před listopadovými volbami z obav, že vláda prezidenta Baracka Obamy jejich dostupnost omezí. Například policii v coloradském Denveru zavalilo 4154 žádostí o vydání osvědčení potřebného k zakoupení zbraně.

Bílý dům mezitím oznámil, že prezident Barack Obama hodlá z přísnější regulace zbraní učinit prioritu svého druhého funkčního období.

Lze to však očekávat až příští rok, po nynějších naléhavých jednáních o škrtech a daních. Na prvním místě je obnovení zákazu prodeje útočných zbraní, který platil v letech 1994–2004, avšak po vypršení platnosti ho neprodloužili.

Foto: Novinky.cz, Reuters

Na poloautomatickou pušku Bushmaster AR-15, kterou Adam Lanza (20) ve škole střílel, by se tento zákaz vztahoval, stejně jako na zásobníky.

Dá se koupit třeba v hypermarketu
poloautomatická puška AR-15 se prodává také v hypermarketech, třeba ve WallMartu
prodává se i v bizarních podobách, například na podporu výzkumu rakoviny prsu byla k mání v růžové barvě
v přepočtu stojí kolem 25 tisíc korun
automatickou verzi používají američtí vojáci v Afghánistánu
„Mohl bych se vás zeptat, proč chce někdo Ferrari, když může mít běžné auto, Bushmaster je rychlý a přesný,“ vysvětlil oblibu AR-15 Philip Van Cleave, šéf Občanské obranné ligy a zastánce volného šíření zbraní.

Zastánci zbraní však oponují statistikou, podle níž poloautomatické zbraně použili v 322 případech z 12 664 vražd spáchaných loni. Takových zbraní je přitom v celých USA asi 3,5 miliónu.

Charles Grassley, republikánský senátor za Iowu, liberální přístup k držení zbraní obhajoval tím, že kdyby ředitelka školy v Newtownu, jež se jako první postavila do cesty šíleného vraha, měla svou pušku, měla by prý větší šanci zastavit ho než s holýma rukama.

Navzdory obrovskému smutku, který dolehl na Newtown, podobně smýšlejí mnozí místní. „Nejde o problém zbraní, Kdyby tam někdo jiný měl zbraň, možná by to dokázal zvrátit,“ řekl místní podnikatel Benjamin Torres. „Darebáci si vždycky dokážou zbraň obstarat.“

Reklama

Související témata:

Související články

Profil vraha z Newtownu je hrozivě povědomý

Proč Adam Lanza zabil 26 lidí v poklidném Newtownu, zatím není známo, i když policie naznačila, že už má jisté indicie. Obrázek zabijáka je ale hrozivě...

Výběr článků

Načítám