Hlavní obsah

Střelec z Arizony se hodně změnil, říká jeho bývalá přítelkyně

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tucson

O střelci z Arizony, který postřelil kongresmanku a zabil šest lidí, se mnoho informací neuvádí. Jared Lee Loughner je stručně popisován jako osamělý agresivní narkoman, který nenáviděl kongresmanku Giffordsovou. Jeho bývalá přítelkyně Ashley Figuerová jako první podává v rozhovoru pro stanici KGUN9 trochu komplexnější obraz masového vraha, i když nepopírá, že i ji děsil.

Článek

„Celkově byl fajn, ale měl problémy s náladou, někdy mě děsil, a proto jsem ho opustila. Jednal tak, abych se cítila nepříjemně. Stal se úplně bláznivým, sevřel pěsti a mával jimi. Byl to takový malý výbuch vzteku,“ řekla o něm dívka.

Popřela ale, že by byl psychicky nemocný: „Nemyslím si, že by byl duševně nemocný, myslím, že všechno předstíral. Myslím si, že to plánoval.“

Zmínila ale, že když ho viděla před třemi čtyřmi měsíci, tak byl jiný, než dříve: „ Bylo to, jako bych se koukala na někoho, koho neznám. O nic se nestaral. Zaujal postoj, že nic nemá cenu. Neměl nic v očích."

Připomenula i to, že bral drogy: „Vím, že kouřil trávu. A vím, že bral nějaké halucinogeny, což mě vytáčelo, protože v těchto věcech nejedu.“ Figuerová uvedla, že kromě trávy užíval halucinogenní houby.

Vláda ho vytáčela

Zmínila i jeho zájem o politiku, která ho rozčilovala. „Věci ohledně vlády, okolo politiky, cokoli, co mělo něco společného s vládou, ho dokázaly vytočit," uvedla a přiblížila jeho názory. "Považoval vládu za svinskou. Podle něj se snažila všechny na sto procent ovládnout, aby nemohli nic říkat. S tím on tvrdě nesouhlasil a myslel si, že by lidé měli mít možnost dělat vlastní rozhodnutí. Měl výbuchy vzteku, když popisoval, jak by měl kabinet vládnout,“ zmínila.

Sama ho považovala za velmi chytrého. „Byl velmi inteligentní, pomohl mi s matematikou, a tak vše začalo,“ vysvětlila, jak s ním začala v patnácti na střední škole chodit. „V rozhovorech, které jsme vedli, jsem se často ztrácela. Měl velmi vyhraněné názory. Vždycky jsem mu říkala, že by měl být právník, protože se dohadoval s lidmi, zmiňoval přednosti a nedostatky. Používal velká slova. Nemohla bych s ním držet krok.“

Foto: Joan Andrew, Reuters

Jared Lee Loughner s advokátkou před soudem

Zmínila také, že měl problémy s rodiči. „Nikdy mě nepustili do domu a nerozuměla jsem, proč to nešlo.“

Střelbu plánoval

Sama přiznala, že byla střelbou zcela šokovaná: „Když jsem slyšela o incidentu, začala jsem přemýšlet o všem, co bylo, když jsme spolu začali chodit, o podivných rozhovorech, které jsme vedli."

I ona si myslí, že čin plánoval: „Myslím, že počítal, že ten den půjde střílet. Když jsem se podívala na jeho Facebook a YouTube, všechno bylo napsané v minulém čase. To není běžné, pokud neplánujete spáchat sebevraždu."

Loughner zastřelil v sobotu šest  lidí. Obviněn byl ze dvou vražd federálních zaměstnanců a pokusu zabít tři další. Hrozí mu trest smrti. Jeho obhajoby se ale ujalo právnické eso, Judy Clarková, která dokázala nejvíce lidí uchránit před absolutním trestem.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám