Hlavní obsah

Střelce z Virginie spolužáci ponižovali kvůli špatné výslovnosti

BLACKSBURG

Čo Sung-hü, který se stal nejhorším masovým vrahem v amerických dějinách, když ve Virginii zabil 32 studentů, byl na střední škole terčem psychického teroru.

Článek

Mezi zabitými byly i dvě z jeho bývalých středoškolských spolužaček, 18leté dívky Erin Petersonová a Reema Samahová. Policie se nyní intenzívně zabývá možnou souvislostí mezi vražděním na polytechnice a dobou jeho studia na Westfield High School ve městě Chantilly ve státě Virginia. Čo další z bývalých spolužaček pronásledoval, tajně si ji fotil a psal jí otazník na dveře pokoje.

"Čo mluvil jen velmi zřídka a ignoroval lidi, kteří se s ním pokoušeli zapříst rozhovor. Nejhorší to bylo na hodinách angličtiny, kde se četlo nahlas. Když přišla na Čoa řada, sklopil hlavu a zarytě mlčel. Došlo to tak daleko, že mu hrozilo vyhození ze školy," vzpomíná Chris Davids, který maturoval s virginským střelcem v roce 2003.

Kamenem úrazu představoval pro jihokorejského studenta především ústní projev. "Měl divný hlas a mluvil zastřeně. Měli jsme dojem, že má něco s čelistí. Fakt je, že když se nakonec nechal přesvědčit a začal číst, celá třída propukla v hurónský smích. Někteří na něj pokřikovali, ať se vrátí do Číny," dodává Davids.

"Spolužáci se k němu chovali ve Westfieldu opravdu hrozně. Sráželi ho na zem a posmívali se mu. Vše se přitom točilo okolo jeho špatné angličtiny," dodává studentka Stephanie Robertsová (22).

V roce 2002 přitom vydaly americké federální úřady oficiální psychologický profil masových "školních vrahů", z níž vyplývá, že 71 procent útočníků zažilo v minulosti nějakou formu školní šikany či pronásledování.

Prý byl autista

Zatímco rodiny obětí začaly včera při soukromých obřadech pochovávat své mrtvé, policie ostře zkritizovala stanici NBC za zveřejnění vrahova nenávistného manifestu, sestaveného z psaného textu, videoklipů a fotografií.

Materiálem se nicméně začali zabývat také experti, podle nichž Čo Sung-hü vychází z analýz v každém směru jako prototyp osamělého masového vraha. "Je to nejjednoznačnější případ, s jakým jsem se setkal za 25 let praxe," uvedl profesor trestního práva James Alan Fox, spoluautor 16 knih o zločinu. "Tím ale nechci říci, že se dalo nečekaně brutálnímu útoku předejít," dodal.

Čoova prateta, která žije v jihokorejském Soulu vzpomíná, že mladík byl zamlklý i před emigrací do USA v roce 1992, po příjezdu do USA ale komunikoval natolik obtížně, že jej lékaři označili za autistu. Diagnóza se však nevyskytuje v žádných lékařských ani policejních záznamech. Úřady to vysvětlují faktem, že násilné jednání nelze autismem vysvětlit.

Psychologové se spíše domnívají, že Čo Sung-hü byl psychopatem s bájivými sklony. "Jeho agresivitu mohlo napětí ve škole jenom zhoršit, pravé příčiny ale leží hluboko v jeho duši," uvedl Fox.

USA ve smutku

Spojené státy uctily v pátek památku obětí masakru. Smuteční atmosféru umocnil fakt, že na pátek připadá i výročí jiné podobné tragické události - přesně před osmi roky dva mladíci na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton postříleli 12 studentů a profesora, 23 dalších zranili a pak spáchali sebevraždu.

Na řadě míst ve Spojených státech jsou už od úterý americké vlajky staženy na půl žerdi. V poledne místního času se rozezněly zvony kostelů například ve Virginii, Georgii a Coloradu. Po celé zemi jsou na dnešek navíc naplánovány i zvláštní bohoslužby. V Arizoně ceremonii narušila evakuace tamního Senátu kvůli hrozbě bombovým útokem.

"Žádám všechny lidi ve Virginii, aby se v poledne na chvíli zastavili a nabídli obětem, jejich rodinám a všem, kteří byli postiženi, své modlitby a oporu," uvedl guvernér státu Timothy Kaine. Studentské organizace zase vyzvaly, aby se lidé oblékli do fialové či oranžové barvy, které jsou symboly virginské školy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám