Hlavní obsah

Strauss-Kahn se možná s pokojskou dohodne. Zaplatí milióny, nebo taky nic

Paříž

Případ francouzského politika Dominiqua Strausse-Kahna, který ve Spojených státech čelí obvinění z pokusu o znásilnění pokojské, nejspíš skončí v dohledné době dohodou obhajoby a žaloby. Uvedl to uznávaný americký advokát Alan Dershowitz v rozhovoru, který v pátek zveřejnil francouzský deník Le Figaro.

Foto: Shannon Stapleton , Reuters

Strausse-Kahna přivádějí k newyorskému soudu.

Článek

"Vsadím se, že před procesem bude dohoda, protože je v zájmu obou stran - obhajoby a žalující (ženy) - nedojít až k procesu. Pokud se dohodnou, žalující obdrží ihned dva či tři miliony dolarů," řekl advokát. Usoudil, že v případě, že dojde k procesu, by se Strauss-Kahn mohl prohlásit za nesolventního, čímž by žalující nemusela ani v případě pro ni příznivého rozsudku nakonec dostat nic nebo jen málo.

Dvaatřicetiletou ženu afrického původu, která dvaašedesátiletého bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) minulý měsíc obvinila, zastupuje především advokát Kenneth Thompson, který je podle komentářů známý tím, že pro své klienty dokázal získat náhrady škod ve výši milionů dolarů.

Američtí žalobci tlačí na Strausse-Kahna například tím, že prostřednictvím francouzské veřejnoprávní televize v úterý večer vyzvali, aby se jim přihlásily všechny údajné další oběti bývalého šéfa MMF. Strauss-Kahn byl přitom v minulosti zapleten do několika podobných případů a je označován za člověka "se slabostí pro ženy".

Jeho obhájci zase tlačí na žalující pokojskou například tím, že si o ní vyžádali od úřadů veškeré osobní informace a další zjišťují soukromě. Jejich cílem je zdiskreditovat její osobnost, například zpochybněním jejího duševního a fyzického zdraví, nebo poukázáním na její konzumaci drog či alkoholu a možné nezákonné chování vůči přistěhovaleckému úřadu po příjezdu do země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám