Hlavní obsah

Stávky, slzný plyn a bitky provázejí začátek fotbalového šampionátu v Brazílii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sao Paulo

Policie nasadila ve čtvrtek v Sao Paulu slzný plyn proti skupině demonstrantů, kteří protestovali v nejlidnatějším brazilském městě šest hodin před začátkem fotbalového šampionátu. Podle místní televize Globo News policisté zatkli nejméně jednoho člověka, který protestoval proti konání šampionátu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policisté použili v Sao Paulu slzný plyn proti demonstrantůmVideo: Reuters

 
Článek

Podle televize Globo čítala skupina radikálních demonstrantů několik desítek lidí, kteří blokovali jednu z městských tříd vedoucích ke stadionu Arena Corinthians, kde má fotbalové mistrovství začít. Skandovali hesla proti šampionátu a rozvinuli transparent s nápisem "Pokud nezískáme svoje práva, nebude ani žádné mistrovství". Hned proti nim vyrazily síly a vzápětí je rozehnaly za použití slzného plynu. . Při zásahu byl údajně zraněn jeden z přítomných novinářů.

O několik hodin později došlo k dalšímu incidentu o několik bloků domů dál. Místní televize ukázala záběry desítek demonstrantů v kapucích prchajících před policisty v blízkosti příjezdové komunikace na stadion.

Situace ve městě, kde zápasem domácího týmu s Chorvatskem odpoledne (ve 22:00 SELČ) začne světový šampionát, je jinak podle českého konzula Pavla Procházky klidná. Starosta totiž vyhlásil na čtvrtek volno a úřady či školy jsou v Sao Paulu zavřené. „Doprava je bez komplikací, díky tomu jsem dnes jel do práce rychleji než obvykle. Až začne zápas, vylidní se ulice úplně... Není však samozřejmě vyloučeno, že situace využijí skupiny extremistů ke svým akcím,” řekl ČTK konzul Procházka.

Foto: Nelson Antoine, Reuters

Nepokoje v Sao Paulu

Demonstranti protestují proti vysokým výdajům za pořádání šampionátu a chtějí více peněz na školství, zdravotnictví či platy státních zaměstnanců. Před rokem vyšel do ulic přes milión lidí a vůdci protestů na dobu mistrovství slibují opakování masových akcí.

Vedle demonstrací poznamenávají začátek šampionátu i stávky. Zaměstnanci tří letišť v Riu zahájili ve čtvrtek 24hodinovou stávku za zvýšení platů. Dopravu na těchto terminálech, které se chystají odbavit přilétající fotbalové fanoušky, to podle agentury Reuters omezilo zhruba o pětinu, neboť se ke stávce připojili pouze členové menší odborové organizace.

Naopak zaměstnanci metra v Sao Paulu stávku přerušili a klíčový dopravní prostředek k cestě na stadión funguje normálně. Vedení podniku však jejich požadavky nesplnilo a stávka se podle místních médií může opakovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám