Hlavní obsah

Spolknutí magnetů od Mattela málem stálo holčičku život

– INDIANOPOLIS
Novinky, CNN,

Den poté, co výrobce hraček Mattel zveřejnil, že stahuje přes osmnáct miliónů svých hraček, protože jsou nebezpečné, zveřejnila CNN případ dívky, která před dvěma lety vážně onemocněla, když spolkla dva magnety z hračky Polly Pocket. Firma matku odškodnila.

Článek

Sedmiletá Paige Kostrzewskiová z města Indianopolis vážně onemocněla v červenci 2005, když spolkla dva magnety z hračky Polly Pocket. Pár dnů poté si děvče stěžovalo na bolesti břicha, ale její matka Misty Mayová si myslela, že je nachlazená. "Ani za milión let by mě nenapadlo, že spolkla magnet," uvedla sedmadvacetiletá matka čtyř dětí.

"Když ale začala zvracet zeleně, věděla jsem, že něco není v pořádku," řekla matka s tím, že vzala Paige do nemocnice. Rentgenové vyšetření ukázalo, že v tenkém střevě má děvče dva magnety, každý o velikosti baterie do hodinek. Magnety se v těle spojily a držely spolu, i když je odděloval malý kousek látky.

Jak matka uvedla, magnety způsobily perforaci tenkého střeva, jehož obsah se dostal do dutiny břišní a způsobil silný zánět. "Kdybych prý čekala (s návštěvou lékaře) ještě pár dní, mohla umřít," citovala Mayová lékaře. Dívka ležela v nemocnici dva týdny a po další měsíce musela chodit na kontroly. Celé léčení si vyžádalo 40 000 dolarů.

Mattel hračku stáhl

Paige si hrála s Polly Pocket s výměnnými šatičkami, které na panence držely malé magnety. Dva se ze šatiček uvolnily a Paige si je dala do pusy, uvedla matka. S výrobcem hračky se matka soudila. Mattel ji odškodnil, výši částky ale neuvedl.

Firma hračky vyrábí v Číně. Jedna z představitelek tamní asociace výrobců hraček řekla, že o tom, že hračky jsou nebezpečné, věděli už v březnu. Nevysvětlila, proč trvalo tak dlouho, než se problém začal řešit.

Stahované hračky od Mattela

  •  Modely aut podle animovaného filmu Auta (kvůli jedovaté barvě)
  • 11 sad ze série Doggie Daycare
  • 44 hraček ze série Polly Pocket
  • 4 hračky Batman Magna
  • 2 sady ze série Barbie a Tanner
  • 1 hračka One Piece (všechny zbylé kvůli magnetům)

Už loni Mattel stahoval ve světě 4,4 miliónu sad Polly Pocket, 2,5 miliónu z nich jich stahoval v USA. V úterý oznámil, že stahuje další hračky, celkem je jich 18 miliónů. Je mezi nimi 44 hraček se série Polly Pocket. většina hraček je stahovaná právě kvůli uvolňujícím se malým magnetům, jež mohou děti spolknout. Podle Mayové to však měl učinit dříve: "Mělo se to udělat už před dvěma lety, kdy moje dcera skoro umřela."

Reklama

Související témata:

Související články

Mattel stahuje z oběhu závadné sady panenek

Magnetické panenky s příslušenstvím Polly Pocket od amerického výrobce hraček Mattel jsou závadné. Firma se proto rozhodla stáhnout 2,4 miliónů těchto hraček...

Výběr článků

Načítám