Hlavní obsah

Spojenectví Británie s USA trvá, shodl se Brown s Bushem

Novinky, BBC,
CAMP DAVID

Výměna na postu britského premiéra nevedla k žádným změnám v těsných britskoamerických vztazích. Potvrdila to návštěva premiéra Gordona Browna v USA, kde v pondělí jednal s prezidentem Georgem Bushem. Oba vyzvali k posílení strategického vztahu postaveného na hodnotách obou národů.

Článek

Americký prezident mluvil o "speciálních vztazích" s Británií, které popisoval jako "naše nejdůležitější bilaterální vztahy". Je to stejný termín, který použil před návštěvou i Brown.

Bush a Brown, který v křesle ministerského předsedy nahradil Tonyho Blaira, se setkali v Camp Davidu. Jednali o terorismu i o krizových oblastech, zejména o Iráku a Afghánistánu, dotkli se také přetrvávající humanitární krize v súdánském Dárfúru a světového obchodu.

Brown se přihlásil k závazkům Británie v Iráku

Očekávané rozpory v pohledu na politiku v Iráku se neprojevily. Podle Bushe Velká Británie plně chápe, že je nutné v Iráku dosáhnout úspěchu, i když Britové plánují stažení svých vojáků.

"Sdílím postoj Spojených států, že v Iráku musíme dostát svým povinnostem a udržet zodpovědnost," řekl Brown podle agentury AP. "Naším cílem, stejně tak jako cílem USA, je krok za krokem předávat zodpovědnost iráckým orgánům," dodal. 

Brown také popřel, že by měl odlišný pohled na terorismus. Označil jej za zločin. "Někteří pochybovali, zda premiér a já budeme schopni najít společnou řeč, vést smysluplnou diskusi," řekl prezident novinářům. "Odpověď zní: absolutně," dodal Bush.

Ve vztahu k Íránu se Brown a Bush shodli, že bude třeba usilovat o přitvrzení sankcí vůči této zemi, aby vláda v Teheránu splnila rezoluci OSN a pozastavila svůj jaderný program. Také vůči súdánské vládě je třeba zvýšit tlak, aby usilovala o skutečný mír v násilím zmítané provincii Dárfúr.

Británie a USA chtějí spolupracovat i při liberalizaci mezinárodního obchodu. "Shodli jsme se, že pokud máme skutečně zájem o snížení chudoby ve světě, je pro nás důležité dosáhnout úspěchu v rámci jednání v Dauhá," prohlásil Bush.

Reklama

Související články

Brown se chystá na první návštěvu Bushe

Nový britský premiér Gordon Brown přijede v neděli na svou první návštěvu USA ve funkci. V sídle amerického prezidenta Camp Davidu povečeří s Georgem W....

Výběr článků

Načítám