Hlavní obsah

Spojené státy vysílají do Iráku další vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy v reakci na násilný protest u velvyslanectví USA v Bagdádu neprodleně vyšlou do regionu dalších 750 vojáků a následovat budou další posily, oznámil americký ministr obrany Mark Esper.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do Bagdádu se bude přesouvat pěší prapor z jednotky okamžité reakce 82. výsadkové divize, napsala agentura Reuters.  Kromě toho mají být další síly rychle reakce připraveny k přesunu v příštích dnech.

Na Blízký východ by mohlo zamířit až 4000 amerických vojáků, uvedl nejmenovaný americký představitel. USA podle něj do Kuvajtu už poslaly 500 vojáků, odkud se „velmi pravděpodobně“ přesunou do Iráku, a další vojáci by je mohli následovat v nejbližších dnech.

Šéf americké diplomacie Mark Pompeo tyto informace televizi Fox News tyto informace jednoznačně nepotvrdil. Uvedl jen, že USA hodlají zajistit, aby na místě měly dostatečné síly, aby byly s to čelit Íránu.

Pompeo z útoku na velvyslanectví obvinil „teroristy“ a „spojence Íránu“.

Velvyslanectví Spojených států v Bagdádu se v úterý stalo terčem bouřlivé demonstrace vyvolané nedávným americkým náletem v Iráku. Americké údery mířily na pozice skupiny Katáib Hizballáh, za níž stojí Írán a kterou USA viní z pátečního raketového útoku.

Dav vedený členy šíitských milic prolomil bránu, zapálil recepci areálu a střetl se s ochrankou, ale nepronikl do hlavní budovy. Ochranka proti nim použila slzný plyn a ohlušující granáty. Iráčtí zdravotníci oznámili, že nejméně 12 lidí bylo zraněno.

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa má nepokoje na svědomí Írán, Teherán toto obvinění odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám