Hlavní obsah

Spojené státy obnoví dodávky zbraní pro Egypt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy uvolní Egyptu dodávku stíhaček, raket a tanků, kterou Washington zablokoval v roce 2013 v reakci na svržení demokraticky zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Americký prezident Barack Obama to telefonicky oznámil svému egyptskému protějšku Abdalu Fattáhovi Sísímu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Podle Bílého domu to neznamená, že Káhira učinila pokrok v demokracii, Obamovo rozhodnutí prý souvisí s americkými bezpečnostními zájmy.

Egypt tak nyní dostane z USA 12 stíhaček F-16, 20 raket Harpoon, až 125 tanků Abrams a další vojenské vybavení. Bílý dům uvedl, že odblokování těchto dodávek je v bezpečnostním zájmu USA, neboť poskytnou Egyptu vojenské prostředky na obranu před radikálními islamisty.

Obama bude také nadále žádat Kongres, aby Káhiře poskytoval pravidelnou roční vojenskou pomoc v hodnotě 1,3 miliardy dolarů (přes 33 miliard korun).

Egypt, dlouhodobý a strategický spojenec USA na Blízkém východě, tak zůstane po Izraeli druhým největším příjemcem americké vojenské pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám