Hlavní obsah

Spojené státy a Česko budou spolupracovat v jaderné energetice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Česko bude s USA spolupracovat v jaderné energetice. Vyplývá to z deklarace, kterou v pondělí ve Washingtonu podepsal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se svým americkým protějškem Gary Lockem. Spolupráce by měla mít komerční i vědeckou podobu.

Foto: Profimedia.cz

Český ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se svým americkým protějškem Gary Lockem

Článek

Zájem o spolupráci je logický z obou stran. V Česku se totiž nyní chystá lukrativní dostavba jaderné elektrárny Temelín, o niž se uchází i firma Westinghouse, která má japonského vlastníka, ale sídlí a vyrábí ve Spojených státech. Zakázka má hodnotu několik set miliard korun.

Do tendru se kromě Westinghousu přihlásilo ještě česko-ruské konsorcium Škoda JS-Atomstrojexport a francouzská společnost Areva. O vítězi tendru na dokončení Temelína by podle dřívějšího vyjádření premiéra Petra Nečase mělo být rozhodnuto v roce 2013.

"Těšíme se na spolupráci s Českou republikou, která chystá konstrukci nových jaderných reaktorů. Doufáme, že průmysl v obou našich zemích může využít těchto nových příležitostí," řekl Locke. Kocourek uvedl, že Westinghouse se může považovat za jednoho z favoritů tendru.

Reklama

Výběr článků

Načítám