Hlavní obsah

Speciální policejní jednotka SWAT rozstřílela bývalého vojáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tucson

Zásah americké speciální policejní jednotky SWAT proti bývalému příslušníkovi amerického námořnictva Josému Guerenovi v arizonském Tucsonu byl sporný, naznačuje CNN. Voják, který bojoval v Iráku, byl podezřelý, že se podílí na pašování drog a lidí. Když do jeho domu vniklo komando, měl na rameni pušku. Komando ho rozstřílelo, dodatečně se však ukázalo, že se muž vůbec nebránil.

Článek

Guerena zemřel 5. května po zásahu jednotky SWAT. Na videu zveřejněném ve čtvrtek je vidět, jak tým obklíčí za jekotu sirén dům, jak tluče na dveře, než je vyrazí, a záhy poté, co pronikne do domu, začne střílet.

Vypáleno bylo 71 ran. Pitva ukázala, že muže zasáhlo 22 z nich.

Policisté uvedli, že začali pálit, když muž šermoval s poloautomatickou puškou AR-15. Policisté uvedli, že po nich střílel. Ukázalo se však, že pušku ani nesňal, měl ji stále v zajištěnou, a nevystřelil z ní ani ránu.

Podezření se nepotvrdilo

Když byl dům prohledán, nic podezřelého se v něm nenašlo, i když si policie myslela, že muž, který pracoval pro důlní společnost, byl zapleten do pašování drog i lidí a ozbrojených loupeží.

Vdova Vanessa uvádí, že její muž vůbec netušil, že na dveře tlučou policisté. Siréna však houkala jen osm sekund.

Policie se ale hájí, že postupovala v souladu s předpisy. Tvrdí to právník Mike Storie zastupující SWAT: „Reagovali tak, jak jsou vycvičeni. Jednali v souladu arizonskými zákony.“

Pět mužů, kteří pálili v domě, zůstává ve službě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám