Hlavní obsah

Soudný den v sobotu nenastal, američtí sektáři jsou rozčarováni

Novinky, rei

Příznivci americké sekty vedené 89letým kazatelem, jenž předpověděl, že v sobotu nastane konec světa, se snaží vyrovnat se skutečností, že se i v neděli probudili do nového rána, které není jiné než ta předchozí. Někteří vyjádřili zděšení, jiní tvrdí, že Bůh zkouší jejich víru.

Článek

„Nerozumím tomu. Nerozumím, proč se nic nestalo. Neumím vypovědět, co teď pociťuji. Očividně jsem to špatně pochopil, protože jsme pořád tady,“ řekl Robert Fitzpatrick, penzista z New Yorku, jenž věnoval přes 140 000 dolarů (téměř 2,5 miliónu korun) ze svých úspor na šíření proroctví kazatele Harolda Campinga.

Jiní věřící uvedli, že zpoždění je další boží zkouškou, která má prověřit jejich víru.

Někteří ale měli o předpovědi pochybnosti. „Byl jsem trochu skeptický, ale snažil jsem se toho skepticismu zbavit, protože věřím v Boha. Doufal jsem v naplnění, protože si myslím, že nebeské království by bylo mnohem lepší než tato Země,“ řekl Keith Bauer, jenž cestoval více než 4800 kilometrů z domovského Marylandu do Kalifornie, kde sídlí Campingova rodinná rozhlasová stanice, aby se setkal s Ježíšem tady.

Kazatel je fuč

Samotný Camping nebyl od soboty k spatření, uvedla americká média s tím, že ani jeho rozhlasová stanice neodpovídá na telefonáty a e-maily.

Camping tvrdil, že se v sobotu vrátí na Zemi Ježíš, nastane soudný den a začne několikadenní konečná fáze v existenci světa. Pravověrní budou vyneseni do nebe a hříšníky čeká zatracení. Podle Campinga budou do 21. října všichni nevěřící mrtví.

Kazatel svá proroctví, kvůli nimž úřady zřídily zvláštní linky pomoci pro sebevrahy, vysílal prostřednictvím rodinného rozhlasu pro křesťany, ale i billboardů a na internetu. Odkazy na datum soudného dne podle svých slov nalezl v bibli. Zásah shůry měl různé části světa podle časových pásem postihnout v 18 hodin. To se ale nestalo a proroctví se stejně jako stovky podobných z dřívějška nenaplnilo.

Deník The New York Times v neděli přinesl reportáž z kostela Calvary Bible Church v kalifornském Milpitas. Nedělní mše měla Campingovy následovníky především upokojit. „Jsme tady, protože nám na těch lidech záleží,“ citoval deník představeného Jamese Bynumu. „Je snadné je zesměšňovat, ale šli byste a kopali do štěňat? Proč?“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám