Hlavní obsah

Soudce odmítl Obamovu žádost zastavit soud na Guantánamu

– GUANTÁNAMO • Aktualizováno
Novinky, rei

Vojenský soudce v americké věznici Guantánamo na Kubě, kde USA většinou bez obvinění i několik let zadržují osoby podezřelé z terorismu, odmítl požadavek prezidenta Baracka Obamy zastavit na Guantánamu soudní řízení s obviněným. Oznámil to ve čtvrtek server BBC.

Článek

Soudce James Pohl odmítl pozastavit proces se Saúdem Abd al-Rahím al-Našírím, obviněným z útoku na americkou válečnou loď USS Cole v říjnu 2000. Pohl uvedl, že prezidentova žádost nebyla přesvědčivá a soud by měl pokračovat. Bílý dům později v reakci uvedl, že zvažuje další postup.

Obama, který plánuje do roka věznici Guantánamo uzavřít, požádal hned po nástupu do funkce 20. ledna žalobce o pozastavení soudů s 21 zadržovanými o 120 dní. V některých případech bylo žádosti okamžitě vyhověno.

Torpédoborec USS Cole 12. října v přístavu Aden čerpal pohonné hmoty, když do něho najel člun naložený stovkami kilogramů výbušnin. Kromě dvou útočníků zahynulo 17 námořníků a 50 utrpělo zranění. K atentátu se přihlásila tehdy neznámá skupina Mučedníků intifády z mešity Al-Aksá. V pozadí útoku byl také šéf Al-Kajda Usáma bin Ládin.

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Reklama

Výběr článků

Načítám