Hlavní obsah

Soud zamezil vydání vězně z Guantánama do Tuniska

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký federální soud ve středu zablokoval vydání Abudlaha Rahmána, zadržovaného na základně Guantánamo, do Tuniska, protože by mu v zemi mohlo hrozit mučení. Je to poprvé, kdy federální soud rozhodl o vězni zadržovaném na Guantánamu. Jak tento fakt, tak samotný verdikt považují obhájci lidských práv za průlomový.

Článek

"Exekutiva nyní nemůže pohřbít omyly z Guantánama ve věznicích třetího světa," uvedl Rahmánův právník Joshua Denberaux. Rahmán byl dopaden v Pákistánu. Po výslechu z roku 2005 byl očištěn z obvinění a mohl být předán do vlasti. Tomu ale verdikt soudu zabránil.

Soudkyně z hlavního města Washingtonu Gladys Kesslerová sdělila už počátkem měsíce, že by Rahmán neměl být vydán, protože by mohl značně trpět. Rahmán má navíc nemocné srdce a dvacetiletý trest v Tunisku by mohl pro něj být trestem smrti, uvedl ve výpovědi před soudem.

Tunisko popřelo, že by vězně mohlo mučit, ale americké ministerstvo zahraničí letos oznámilo, že tuniská vláda "vážně porušuje lidská práva".

Na základně Guantánamo jsou zadržovaní lidé podezřelí z terorismu od útoku na Afghánistán z konce roku 2001. Stále jich tam zůstává 340. Dalších 450 jich bylo předáno do jiných zemí. Mluvčí Pentagonu Cythia Smithová uvedla, že se ministerstvo obrany snaží zabezpečit, aby se nedostali do zemí, kde by mohli být mučeni.

Reklama

Související články

Nechte mě na Guantánamu, prosí vězeň

Muž zadržovaný 22 hodin denně na samotce v americké věznici Guantánamo na Kubě bojuje za právo zůstat. Ahmed Belbacha se obává, že bude v rodném Alžírsku mučen...

Výběr článků

Načítám