Hlavní obsah

Soud s vojákem, který nechtěl do Iráku, skončil kvůli procesní chybě

FORT LEWIS

Soudní proces s americkým poručíkem Ehrenem Watadou, který v roce 2006 odmítl jít bojovat do Iráku, byl ve středu ukončen kvůli procesní chybě. Watada byl souzen pro dezerci, neboť odmítl odejít do Iráku. Podle něj je válka, kterou tam USA vedou, nemorální a nezákonná.

Článek

Soudce proces ukončil, protože podle něj Watada, jenž pochází z Havaje, nerozuměl plně dokumentu, v němž se přiznal. Watada si ukončení procesu nepřál. Hájit se chtěl sám.

Nový proces by mohl začít 19. března, podle CNN je však možné, že se neuskuteční, protože by v tom případě byl Watada dvakrát souzen pro stejný čin, což je v rozporu s americkým právem.

Poručík Ehren Watada loni v červnu veřejně odmítl jít bojovat do Iráku. Podle něj byl rozkaz nezákonný, protože i samotná válka je nejen nemorální, ale též nezákonná. Čelil obžalobě ze zběhnutí od své jednotky a z vyjádření nehodných důstojníka. Vinu odmítal. Pokud by ho soud shledal vinným, hrozilo by mu, že si za trest odpyká čtyři roky ve vojenském vězení.

Mnoho organizací a osobností vyjádřilo podporu Watadovi. Jsou mezi nimi herci Sean Penn a Susan Sarandonová, jihoafrický nositel Nobelovy ceny za mír biskup Desmond Tutu i organizace na ochranu lidských práv ve světě Amnesty International, podle které byli už tři američtí vojíni odsouzeni k trestům 12 až 15 měsíců vězení za odmítnutí jít do irácké války.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám