Hlavní obsah

Soud: protiteroristický zákon je v rozporu s ústavou USA

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PORTLAND/WASHINGTON

Americký federální soud ve středu rozhodl, že dva články amerického protiteroristického zákona Patriot Act jsou v rozporu se čtvrtým dodatkem ústavy. Jde o odstavce týkající se bezdůvodných prohlídek a zadržení lidí. Uvedla to soudkyně v procesu, který vedl proti vládě Brandon Mayfield. Ten byl omylem zadržen v souvislosti s teroristickými útoky v Madridu.

Článek

Soudkyně Ann Alkenová ve svém rozhodnutí uvedla, že protiteroristický zákon Patriot Act porušuje čtvrtý dodatek ústavy, neboť umožňuje zadržovat a odposlouchávat lidi bez konkrétního podezření. Podle ní lidé očekávají, že podle čtvrtého dodatku budou prošetřováni jen tehdy, když k tomu jsou důvody. Ministerstvo spravedlnosti nyní studuje její rozhodnutí, sdělil jeho mluvčí Dean Boyd.

Rozhodnutí soudu padlo v procesu, který proti vládě vede Brandon Mayfield z Portlandu ve státě Oregon. Byl omylem dva týdny zadržován v souvislosti s atentáty, které podnikli muslimští radikálové 11. března 2004 v Madridu. Údajně se měl nacházet otisk jeho prstu na jedné z igelitových tašek s náložemi, šlo však o mylnou identifikaci otisku. Španělská policie přitom od počátku tvrdila, že otisk patří někomu jinému. Mayfield tvrdil, že byl zadržen kvůli své víře - vyznává islám a jeho žena nosí tradiční muslimský šat.

Úřady se Mayfieldovi omluvily, spor o ústavu ale pokračuje

Federální vláda a FBI se v roce 2006 Mayfieldovi omluvila a uhradila mu část z jeho požadavků na odškodné - dostal dva milióny dolarů. Ale Mayfield pokračoval v té části sporu, podle níž jednání úřadů bylo v rozporu s čtvrtým dodatkem ústavy, neboť jeho domov i právní kancelář prohledala FBI, přičemž nahlížela i do spisů jeho klientů a kopírovala si osobní data z počítačů v jeho kanceláři. Nahrávány byly jeho telefonní hovory a v jeho bytě byly nainstalovány odposlechy.

Patriot Act podle soudkyně eliminoval ústavou danou a vyvažovanou rovnováhu mezi výkonnou mocí, soudní mocí a legislativou Kongresu. "Po dvě stě let se národ řídil zákonem práva s úspěchem, který nemá obdoby," uvedla soudkyně, považovaná za liberální, a dodala: "Čtvrtý dodatek ústavy sloužil dobře národu 220 let během řady jiných hrozeb."

Mayfield vyjádřil s rozhodnutím soudu spokojenost: "Dnes se cítím skvěle, protože byla obnovena platnost čtvrtého dodatku ústavy a opět se nastala rovnováha mezi svobodu a bezpečnostní. Pro mě to není jen osobní věc, myslím si, že je to správná věc."

K případu ještě dodal: "Bylo správné pokračovat v ověření ústavnosti zákona Patriot Act. Toto je příklad, jak by měly pracovat soudy, a tak by se měly vyrovnávat exekutivní a legislativní složky vlády."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám