Hlavní obsah

Soud o vydání Dahlgrena do Česka odročen

Právo, ČTK, pko
Alexandria
Aktualizováno

Soud v americkém státě Virginie v pátek odročil jednání o stížnosti Kevina Dahlgrena proti vydání do Česka. ČTK to sdělila mluvčí velvyslanectví ve Washingtonu Pavla Veličkinová. Soud se znovu sejde 12. června.

Foto: Novinky.cz s použitím Facebook a Právo

Kevin Dahlgren

Článek

Páteční stání u soudu ve městě Alexandria se konalo na žádost státního zástupce, který žádal zamítnutí Dahlgrenovy stížnosti vznesené již v září 2013. Soudce Claude Hilton však krátce po začátku jednání odročil, aniž by rozhodl.

Pokud Američan se stížností neuspěje a soud ji zamítne, mohou se obhájci odvolat. Pokud selže i tato snaha advokátů, bude o případném Dahlgrenově vydání rozhodovat americké ministerstvo zahraničí.

Dahlgren je podezřelý, že v květnu 2013 brutálně zavraždil v Brně-Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny.

Na oběti čekal

Důkazy podle vyšetřovatelů svědčí jednoznačně proti Dahlgrenovi, který si při vraždě počínal neobyčejně chladnokrevně a brutálně. Na své oběti dle závěru vyšetřování totiž čekal v jejich domě a nic netušící příbuzné jednoho po druhém likvidoval.

K útoku použil podle kriminalistů dvě zbraně, podle všeho nůž a sekeru. Po vražedném řádění měl své oběti zabalit do kusů látek a odtáhnout do garáže. Tam podle všeho založil požár, zřejmě proto, aby po sobě zamaskoval stopy. Jenže dým zpozorovali sousedé, zalarmovali hasiče a ti na místě našli zavražděné.

Motiv neznámý

Šéf jihomoravské mordparty Antonín Hrdlička už dříve řekl, že všechny důkazy svědčí proti Dahlgrenovi. Jediné, co kriminalisté neznají, je důvod vražd.

„Motiv bohužel neznáme. V domě bylo pět lidí, čtyři jsou mrtví, pátý je Dahlgren. Pokud nám on k motivu nic neřekne, tak ho zřejmě nikdy nezjistíme,“ konstatoval Hrdlička.

Není vyloučeno, že mladík trpí nějakou duševní poruchou. Právě kvůli podivnému chování ho mohla poslat jeho rodina z Ameriky do Česka s nadějí, že se zde dá do pořádku.

Dahgren se v tuzemsku pokoušel živit jako učitel angličtiny, své studenty sháněl na inzerát. Těsně po činu odjel do Vídně a vrátil se do USA. Ve Washingtonu ho ale krátce po přistání zadrželi agenti FBI. Dahglren zatím vzkázal, že je nevinný. Prý si šel zaběhat a po návratu našel rodinu vyvražděnou. Poté prý zpanikařil a utekl.

V případě, že by stanul před českým soudem, mu hrozí až doživotní trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám