Hlavní obsah

Snowden žádá o azyl v Brazílii, v Rusku prý skončit nechtěl

– Brasília • Aktualizováno

Bývalý konzultant americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden požádal o azyl Brazílii. Snowden, který může pobývat na dočasný azyl do srpna v Rusku, to řekl v neděli v rozhovoru pro brazilskou televizi Globo.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Článek

Před rokem vyzradil, že NSA a další zpravodajské služby shromažďovaly údaje o telefonátech a e-mailové komunikaci milionů lidí po celém světě. Přes Hongkong pak vycestoval do Ruska, které mu poskytlo dočasný azyl.

"Mé právo na azyl tady (v Rusku) končí začátkem srpna. Jestliže mi azyl nabídne Brazílie, rád jej přijmu, hrozně rád bych žil v Brazílii," sdělil Snowden.

Připomenul také, že jihoamerickou zemi o to požádal hned v Moskvě před deseti měsíci, když byl zadržen na letišti a USA mu zrušily pas. "Požádal jsem tehdy o azyl několik zemí, mezi nimi Brazílii," sdělil.

„Vždycky jsem chtěl do Latinské Ameriky”

Tvrdil také, že do Latinské Ameriky směřoval od samého počátku. "Nikdy jsem nezamýšlel jet do Ruska, byl jsem na cestě do Latinské Ameriky, do Ekvádoru, ale zrušili mi pas a nemohl jsem pokračovat," připomenul svou cestu, když vycestoval z USA do Hongkongu.

O rozsáhlém sbírání informací americkými tajnými službami informoval britský list The Guardian loni v červnu a krátce potom také odhalil, že zdrojem těchto informací je Snowden.

Tento agent pracoval na zakázce pro NSA na Havaji, odkud už 20. května odletěl do Hongkongu. USA ho 22. června obvinily ze špionáže a den nato odcestoval do Moskvy. Ekvádorský ministr zahraničí původně řekl, že Snowden požádal o azyl jeho zemi, ale Ekvádor to později popřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám