Hlavní obsah

Sněhové vánice, které sužovaly USA, se přesunuly do Kanady

Aktualizováno

Až šedesáticentimetrová nadílka čeká kanadskou oblast mezi provinciemi Québec a New Foundland. Silné sněžení, které v posledních dnech sužovalo východní pobřeží Spojených států, se totiž v noci na sobotu definitivně přesunulo do Kanady. Uzavřeny jsou tam některé důležité silnice, v USA pak zůstává bez elektřiny téměř půl miliónu domácností.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhové vánice, které sužovaly USA, se přesunuly do KanadyVideo: Reuters

 
Článek

Už během pátku se bouřková fronta přesunula ze severovýchodních států USA do Kanady. Zatímco ve Spojených státech silničáři pomalu obnovovali provoz na všech důležitých komunikacích, v provincii Québec byl kvůli sněžení a silnému větru uzavřen dvousetkilometrový úsek transkanadské dálnice.

Vítr na východě Kanady dosahoval rychlosti téměř 100 kilometrů v hodině, již během pátečního večera napadlo v okolí města Québec přes 30 centimetrů sněhu a sněžení pokračovalo i v noci na dnešek. Kanadští meteorologové vydali pro oblasti východního pobřeží země varování před přívalem sněhu i na dnešek a na neděli.

USA se potýkají s výpadky proudu

Ve Spojených státech bylo kvůli ledovým bouřím v pátek večer bez elektřiny přes 450 000 domácností. V průběhu pátku v severních oblastech USA napadlo skoro 70 centimetrů, silničářům se však zvolna dařilo zprovoznit většinu důležitých komunikací.

Foto: ČTK/AP

Lidé se snaží vydolovat svá auta ze sněhu ve městě Albany ve státě New York.

Americká letiště během pátku zrušila na 1700 letů, na většině terminálů se v průběhu dne podařilo dostat situaci pod kontrolu. Na sobotu očekávají meteorologové na východním pobřeží USA dalších přibližně sedm centimetrů sněhu.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Zaměstnanec newyorského parku likviduje sněhovou námrazu na promenádě Brooklyn Heights.

V souvislosti se zimním počasím zemřelo tento týden na jihu a východě Spojených států nejméně 25 lidí, většinou při dopravních nehodách na zasněžených a zledovatělých silnicích.

Foto: ČTK/AP

Ve státě New York museli kvůli sněhu zavřít i spoustu škol. Lidé se musejí ke svým autům prohrabávat skrz velké závěje sněhu.

Agentura AP uvedla, že během této zimy se v USA očekává rekordní nadílka sněhu. Města jako Washington, Detroit, Boston, Chicago, New York a St. Louis už teď zaznamenala dvakrát až třikrát větší přívaly sněhu, než je v tomto období zimy obvyklé.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Sněhulák před washingtonským Kapitolem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám