Hlavní obsah

Skončil jeden z největších vesmírných projektů: Cassini shořela v atmosféře Saturnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziplanetární výzkumná sonda Cassini, kterou americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyslal k průzkumu Saturnu a jeho měsíců, shořela v pátek při řízeném vstupu do atmosféru této plynné planety. Těleso bylo na konci své životnosti, která byla předtím dvakrát prodloužena.

BEZ KOMENTÁŘE: Sonda Cassini po 20 letech dosloužila a shořela v atmosféře SaturnuVideo: NASA Goddard

 
Článek

Na potvrzení závěru projektu musela NASA vyčkat 83 minut, které potřebuje signál, než se dostane od plynného obra na Zemi. Těsně před svým shořením vyslala sonda poslední dávku dat získaných během sestupu, poté se spojení přerušilo, čímž byl zánik pro pozemní středisko těsně před 14:00 SELČ potvrzen.

Jeden z nejambicióznějších a nejdražších vesmírných projektů zaměřený na výzkum druhé největší planety obíhající kolem Slunce, jejích prstenců a měsíců začal v říjnu 1997 a zaznamenal mnoho úspěchů. K nim patří vedle významných informací o Saturnově měsíci Titanu například i poznatky o existenci vody na dalším měsíci Saturnu Enceladu, kde jsou podle vědců splněny takřka všechny podmínky k existenci života.

Mise stála NASA, Evropskou kosmickou agenturu a Italskou kosmickou agenturu celkem 3,9 miliardy dolarů, při současném kurzu přibližně 85 miliard korun.

Zánik sondy v atmosféře Saturnu se připravil proto, aby se vyloučila jakákoli možnost šíření mikrobů zanesených ze Země. Pokud by totiž sonda narazila do některého z měsíců, mohla by kontaminace poškodit potenciální vývoj tamního mikrobiálního života, zejména na Titanu a Enceladu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám