Hlavní obsah

Seržanta námořní pěchoty odsoudili za vraždu Iráčana

– CAMP PENDLETON
Novinky, CNN,

Vojenský soud v kalifornském Camp Pendletonu uznal ve čtvrtek vinným seržanta americké námořní pěchoty z únosu a vraždy iráckého civilisty v Hamdaníji. Lawrence Hutchins III. vedl oddíl, který pátral po vzbouřencích. Když žádné nenašel, vnikl do domu iráckého civilisty, vyvlekl jej ven a zastřelil.

Článek

Seržant Lawrence Hutchins III. byl uznán vinným z neplánované vraždy, krádeže a falšování úřední zprávy. Zproštěn byl obvinění z únosu, ozbrojování a nedovoleného vniknutí do domu.

Podle svědků Hutchins vedl oddíl, který chtěl v noci unést a zabít lidi podezřelé z terorismu. Když nikoho nenašli, náhodně vnikli do domu 52letého Hášima Ibrahíma Awada, který byl otcem jedenácti dětí. Vyvlekli jej ven, kde ho Hutchins střelil do hlavy. Pak na muže položil ukradený kalašnikov a lopatu, aby to vypadlo, že šlo o muže, jenž se pokoušel u silnice nastražit nálož.

Žalobce tvrdil, že Hutchins vraždu chladnokrevně plánoval, podle svědků svým mužům řekl: "Jdeme ven zabíjet."

Obhájce zase říkal, že šlo o selhání velení, že muž špatně pochopil rozkazy. Hutchins, který byl v Iráku poprvé, uvedl, že byl frustrován, že lidé podezřelí z terorismu, kteří byli zadrženi, byli většinou zase propuštěni.

Hutchins je jedním ze sedmi obviněných v případu, pět se jich přiznalo výměnou za mírnější tresty. Uznán vinným ze spiknutí a únosu byl desátník Trent Thomas, který vedl komando, jež vpadlo do domu a muže vyvleklo ven. Byl degradován na vojína a zbaven všech vojenských výsad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám