Hlavní obsah

Senátor Rand Paul žaluje Obamu a tajnou službu NSA

– Washington

Americký senátor Rand Paul podal ve středu žalobu na prezidenta Baracka Obamu a na šéfy amerických tajných služeb kvůli monitorování telefonátů prováděnému Národní agenturou pro bezpečnost (NSA). Paul na tiskové konferenci ve Washingtonu uvedl, že podle jeho názoru plošné získávání údajů o telefonátech Američanů porušuje ústavu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Článek

Rand Paul přirovnal praxi shromažďování metadat - tedy údajů o číslech, délce a místě hovorů - k prohledávání osob a domů bez soudního příkazu, které v 18. století před vyhlášením americké samostatnosti podnikali Britové. „Poučením americké revoluce je, že se to nesmí opakovat. Přesto program NSA zaměřený na získávání těchto dat je moderním ekvivalentem této (britské) praxe,” dodal.

Žaloba také míří na šéfa všech amerických tajných služeb Jamese Clappera, ředitele NSA Keitha Alexandera a ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování FBI Jamese Comeyho. K žalobě se připojila i konzervativní organizace FreedomWork.

Rand Paul vyjádřil přesvědčení, že případ se dostane až k nejvyššímu soudu. Podle něj je smyslem žaloby především vyjasnění smyslu čtvrtého dodatku k americké ústavě, který zakazuje nepodložené prohledávání a zabavování a stanoví, že takové prohlídky musí schválit soud.

„Nejvyšší soud nakonec rozhodne o tom, co čtvrtý dodatek znamená,” řekl Paul, který se označuje za libertariána, patří do frakce Tea Party  a za svou politickou prioritu označuje občanské svobody.

Na praxi plošného získávání metadat telefonátů amerických občanů upozornily materiály, které zveřejnil bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden.

Reklama

Výběr článků

Načítám