Hlavní obsah

Samořízené auto poprvé zabilo člověka. Uber v USA přerušil testování

– Washington • Aktualizováno

Vůz firmy Uber ovládaný autopilotem zabil ve Spojených státech chodkyni, která přecházela ulici. Společnost kvůli zřejmě první smrtelné srážce samořízeného vozidla s chodcem přerušila testovací provoz těchto aut, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Samořízené auto Uberu zabilo člověka Video: AP

 
Článek

Automobil, v němž seděl řidič dohlížející na zkušební provoz automatického řízení, v noci na pondělí narazil do chodkyně ve městě Tempe na předměstí arizonského Phoenixu. Žena podle policie přecházela ulici mimo přechod. Po nárazu byla převezena do nemocnice, kde zemřela.

Společnost v prohlášení vyjádřila soustrast příbuzným oběti a uvedla, že plně spolupracuje s úřady. Zároveň dodala, že přerušuje veškeré testování samořízených aut v USA a Kanadě.

„Naše srdce jsou s rodinou oběti. Plně spolupracujeme s místními úřady, které vyšetřující okolnosti incidentu,” cituje list The New York Times mluvčí společnosti Uber Sarah Abboudovou.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Jedno z testovaných samořídících aut Uberu v USA.

První nehoda tohoto druhu může podle Reuters zkomplikovat snahu o rychlé povolení provozu autopilotovaných vozů v USA. Jejich vývoji se kromě Uberu věnuje například technologický gigant Google, výrobce elektromobilů Tesla Motors či klasické automobilky.

Autonomní samořízená auta jsou podle New York Times považována za budoucnost silniční dopravy s tím, že se čeká, že automaticky řízené vozy budou bezpečnější než ty s lidským řidičem. Podobné nehody ale mohou zavedení automatických řídících jednotek zdržet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám