Hlavní obsah

S únikem ropy v Mexickém zálivu bojují robotické ponorky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U potopené ropné plošiny v Mexickém zálivu u pobřeží Louisiany pracují robotická ponorná plavidla a snaží se zastavit únik ropy. Do moře uniká tisíc barelů suroviny denně.

Článek

Plošina vzdálená asi 70 kilometrů od pobřeží se potopila v pátek, zřejmě kvůli lidské chybě. Přes sto dělníků se podařilo zachránit, jedenáct dalších zmizelo a pátrání po nich bylo v pátek zastaveno. V sobotu z vrtné trubky v hloubce kolem 1500 metrů začala vytékat ropa.

Na jejím zastavení pracují podmořská robotická zařízení. Podle britského koncernu BP, který měl plošinu Deepwater Horizon patřící společnosti Transocean pronajatu, potrvá akce 24 až 36 hodin. Firma ji popsala jako první svého druhu, uvedla BBC.

Panují obavy, že když selže, nastane ekologická katastrofa. Alternativou je vytvoření nového vrtu, který by původnímu odlehčil. To by ale mohlo trvat měsíce.

Podle ekologů hrozí devastace celého pobřeží.  Ropná skvrna pokrývala o víkendu plochu 1550 kilometrů čtverečních a směřovala k břehům Louisiany. V současnosti ji vlny drží v dostatečné vzdálenosti a je naděje, že by ji mohly rozdělit a ropa by pak mohla ztuhnout a usednout na mořské dno. BP do oblasti vyslal tři desítky plavidel a několik letadel, která se snaží skvrnu rozptýlit chemicky.

Reklama

Související články

Hořící ropná plošina hrozí převrácením

Ropná plošina Deepwater Horizon, na níž v úterý vypukl požár, se naklonila a hrozí, že se převrátí. Plošina je v Mexickém zálivu, vzdálená asi 84 kilometrů od...

Výběr článků

Načítám