Hlavní obsah

S nedostatkem dárců orgánů Mexiko problém nemá, ale chybějí doktoři

Mexiko

Ledviny, které potřebujete k transplantaci, jsou na místě, ale není k dispozici chirurg schopný tuto operaci provést. To je scénář, který je čím dál tím častěji realitou v Mexiku, řekl místnímu tisku Arturo Dib Kuri, ředitel národního transplantačního střediska CENATRA.

Foto: Profimedia.cz

Násilnosti v Mexiku si za šest let vyžádaly přes 50 000 mrtvých.

Článek

Dib Kuri podle listu La Jornada varoval, že Mexiko ztrácí zhruba 20 procent orgánů od mrtvých dárců kvůli nedostatku kvalifikovaného lékařského personálu, který by byl schopný provést transplantace. Jen 406 nemocnic v Mexiku má vybavení k provádění transplantací, ale potřeba by jich bylo nejméně 500, dodal Dib Kuri. V současnosti čeká na transplantaci nějakého orgánu více než 16 500 lidí.

Zpráva se objevila v době, kdy internetová sociální síť Facebook umožnila uživatelům v Mexiku přidat si v profilu mezi své facebookové statusy "dárce orgánů". Sociální síť si je jistá, že tímto způsobem pomůže zachraňovat životy.

Jak ale tvrdí Dib Kuri, problémem obklopujícím dárcovství orgánů v Mexiku není nedostatek dárců, ale neschopnost využít dostupné orgány.

Boje mezi drogovými kartely, ale i mafií a armádou a policií si za posledních šest let vyžádaly přes 50 000 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám