Hlavní obsah

Ruský polární průzkum zneklidnil Američany

Právo, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/WASHINGTON

Úspěch ruské arktické výpravy, která dosáhla ve čtvrtek jako první na světě mořského dna na severním pólu, zneklidnil Spojené státy. Ty se obávají, že by mohly přijít o svou šanci na obrovské zásoby nerostného bohatství na arktickém dně v době, kdy si na ně Rusko dělá nárok.

Článek

"Bushovu administrativu znepokojuje skutečnost, že by mohla být vyšachována ze hry o nerostnou bonanzu v Arktidě," napsal list USA Today. Arktida podle amerických geologů skrývá nejen obrovské zásoby plynu a ropy, ale i bohatá naleziště například niklu a diamantů.

USA chtějí rychle podepsat úmluvu, kterou dosud odmítaly

Problém podle listu spočívá v tom, že USA jako jediný stát zasahující územně do Arktidy odmítly v roce 1982 ratifikovat smlouvu stanovící pravidla, jež vymezují hranice na moři. Důvodem se stal tehdy argument, že smlouva by narušila americkou suverenitu a příliš by omezovala práva USA na volných mořích. Prezident Bush nyní tlačí na to, aby smlouva byla rychle ratifikována a Spojené státy mohly do parcelace území mluvit.

V polovině května tohoto roku požádal členy amerického Senátu o ratifikaci mezinárodní úmluvy republikánský senátor Richard Lugar. Ten varoval, že Rusko využilo práv plynoucích z této smlouvy k tomu, aby získalo velkou část Arktického oceánu. "Pokud USA tuto dohodu neratifikují, Rusko bude s to protlačit své nároky bez účasti Spojených států u jednacího stolu. To je přímé ohrožení národních zájmů USA," upozornil Lugar.

Lavrov: Státní vlajku má každý objevitel

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pátek odmítl rozhořčení Kanady nad tím, že polární expedice na dně oceánu u Severního pólu umístila ruskou vlajku. "Je to tradice všech průkopníků. Když objevitel přijede do neznámé země, umístí tam svou vlajku. Tak se to dělá, tak to bylo i na Měsíci," řekl Lavrov.

Kanadský ministr zahraničí Peter MacKay umístění vlajky kritizoval slovy, že "nejsme v 15. století, nestačí obeplout svět, zapíchnout všude vlajky a prohlásit Zabíráme tato území!".

Expedice se už vrací zpět do Murmanska

Ruská arktická expedice mezitím opustila severní pól a zamířila směrem k Murmansku, odkud koncem července vyplula. Geologické vzorky ze dna oceánu nyní prozkoumá Ústav oceánologie Ruské akademie věd. Poté hodlá Rusko předložit Organizaci spojených národů podrobnou zprávu a přesvědčit ji, že obrovská část Arktidy je geologickým prodloužením ruského území a Rusko si tedy může podle mezinárodní konvence o mořském právu dělat nárok na využívání jeho velkého nerostného bohatství.

:. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti. Grafika: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Nárok na toto území si dělají také USA, Kanada, Norsko a Dánsko. Jeho ministerstvo zahraničí včera označilo ruskou expedici za "bezvýznamný gag pro média".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám