Hlavní obsah

Rumsfeldovi hrozí stíhání za týraní zajatců

WASHINGTON

Bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld, který rezignoval poté, co republikáni v úterý prohráli volby do Kongresu, může v Německu čelit obviněním z týrání zajatců v Iráku a v internačním táboře na základně Gunatánamo. Trestní oznámení chce v úterý podat Centrum pro ústavní práva. Informovalo o tom v pátek.

Článek

Centrum pro ústavní práva, které sídlí v USA, zastupuje jednoho Saúdského Araba drženého na Guantánamu a 11 Iráčanů, zadržovaných v Bagdádu. Oznámení podá v úterý v Německu, protože německé zákony umožňují podobné činy stíhat po celém světě. Němečtí žalobci však v roce 2004 podobný návrh na stíhání Rumsfelda odmítli.

Centrum pro ústavní práva tvrdí, že Rumsfeld byl příčinou zneužívání a týrání zajatců na Gunatánamu a v bagdádské věznici Abú Ghrajb. Podle právníků centra právě on schválil použití mučení, aby se od zajatců získaly potřebné informace.

Centrum chce ze stejných důvodů rovněž stíhat amerického ministra spravedlnosti Alberta Gonzalese a bývalého šéfa CIA George Teneta. USA však popírají, že by vězni zadržovaní na Guantánamu byli mučeni a obhajují používané způsoby výslechů.

Mučení a ponižování vězňů v Abú Ghrajbu vyvolalo velkou pozornost světové veřejnosti, v USA za ně bylo odsouzeno několik vojáků, ovšem žádné vyšší šarže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám