Hlavní obsah

Rumsfeld chtěl odstoupit kvůli mučení v Abú Ghrajb, Bush to odmítl

Washington

Bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld chtěl v roce 2004 rezignovat po odhalení, že američtí vojáci v irácké věznici Abú Ghrajb mučili zadržené Iráčany. Tehdejší republikánský prezident George Bush ale rezignaci odmítl přijmout. Rumsfeld to napsal ve svých pamětech, které v úterý vyšly ve Spojených státech. Úryvky z nich zveřejnil deník The Wall Street Journal.

Foto: Handout, Reuters

Ronald Rumsfeld

Článek

"Hrozilo, že Abú Ghrajb zahltí ministerstvo obrany a zastíní skvělou každodenní práci tisíců mužů a žen v armádě. Demokraté již například aféru využívali k tomu, aby získali peníze na své kampaně," popsal Rumsfeld důvody, proč chtěl opustit svůj úřad.

Rezignační dopis předal Bushovi 10. května 2004 během prezidentovy návštěvy Pentagonu. Uvedl v něm mimo jiné, že je zodpovědný za zneužití pravomocí, kterých se dopustili američtí dozorci ve věznici. "Pane prezidente, ministerstvo obrany na tom bude lépe, pokud odstoupím," řekl Bushovi. "To není pravda," odpověděl mu šéf Bílého domu a hodil dopis přes stůl zpět Rumsfeldovi.

Popisuje neshody s Riceovou

Bývalý ministr v pamětech popisuje i neshody, které měl během úvodní části války v Iráku s tehdejší poradkyní pro otázky národní bezpečnosti a pozdější ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou. Riceová prý Národní bezpečnostní radu neřídila příliš přehledně, a důležitá a kontroverzní rozhodnutí proto zůstávala otevřená. Závěry z jednání také byly jen útržkovité, což dále ztěžovalo další kroky a rozhodnutí.

Podle Rumsfelda k tomu přispěla aféra Irangate z 80. let, kdy Spojené státy převáděly peníze z nelegálního prodeje zbraní Íránu na konta protivládních jednotek Contras v Nikaragui. Osazenstvo rady po vyšetřování aféry méně ochotně zapisovalo svá jednání, což se ovšem podepsalo na její efektivitě, míní bývalý ministr obrany.

Chci říct, že jsou známá známa. Jde o věci, o kterých víme, že je víme. Pak jsou známá neznáma. To jsou věci, u kterých teď víme, že je nevíme. Ale jsou také neznámá neznáma. To jsou věci, o kterým nevíme, že je nevíme
známý výrok Donalda Rumsfelda

Jeho vzpomínky vycházejí pod názvem Známé a neznámé: Paměti. Název odkazuje na Rumsfeldův výrok, kvůli němuž byl tehdejší ministr častým terčem posměchu.

"Chci říct, že jsou známá známa. Jde o věci, o kterých víme, že je víme. Pak jsou známá neznáma. To jsou věci, u kterých teď víme, že je nevíme. Ale jsou také neznámá neznáma. To jsou věci, o kterým nevíme, že je nevíme," odpověděl v roce 2002 na dotaz týkající se nedostatku důkazů o tom, že irácká vláda předává teroristům zbraně hromadného ničení.

Rumsfeld byl v Bushově vládě ministrem obrany již podruhé. Poprvé tento úřad zastával ve vládě prezidenta Geralda Forda. Pracoval již ve vládě prezidenta Nixona. Byl například rozhodným zastáncem vojenské převahy nad Sovětským svazem. Ve Spojených státech se mu klade vina za nedostatečnou přípravu války s Irákem, která po porážce režimu Saddáma Husajna přispěla k chaosu a postupnému nárůstu násilí v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám