Hlavní obsah

Rozlučka s Jacksonem přišla Los Angeles na 1,4 miliónu dolarů

Novinky, Tomáš Reiner
Los Angeles

Poslední rozloučení se zesnulou popovou legendou Michaelem Jacksonem přišlo město Los Angeles na 1,4 miliónu dolarů (téměř 26 miliónů korun). Navzdory skutečnosti, že jde o úctyhodnou částku, je výsledná suma nižší, než se očekávalo.

Foto: Reuters

Zpěvák Usher zpívá u Jacksonovy rakve.

Článek

V nákladech se odrazilo zejména nasazení 4173 policistů v okolí arény Staples, kde se v úterý konalo vzpomínkové rozloučení, a omezení v dopravě kvůli koloně aut s pozůstalými a rakví. Jenom na přesčasy policistů padlo na 1,1 miliónu dolarů.

Ačkoliv radnice v Los Angeles čekala, že konečný účet by mohl činit až čtyři milióny, i tak pro ni výsledná suma v době ekonomické krize znamená značnou zátěž. Město má dluh půl miliardy dolarů.

Zástupce radnice Carmen Trutanich oznámil, že se jeho úřad bude snažit donutit různé třetí strany, aby se na uhrazení nákladů podílely. Město rovněž zřídilo webovou stránku, kde mohou finančně přispět Jacksonovi fanoušci a dar si následně odečíst z daní. Do čtvrtečního odpoledne tak zpěvákovi příznivci věnovali na 17 000 dolarů. Stránky se několikrát pod náporem návštěvníků zhroutily.

Jídlo vezli ze vzdálenosti 100 kilometrů

Na okolnosti kolem nasazení bezpečnostních sil v ulicích se snesla i první kritika. Šéfka kontrolního úřadu radnice Wendy Greuelová poukázala na to, že jídlo pro některé policisty bylo objednáno v restauraci vzdálené od Los Angeles 130 kilometrů.

Rozloučení s Jacksonem sledovaly na televizních a počítačových obrazovkách milióny lidí po celém světě. Přes 17 000 příznivců se ukázalo v okolí Staples Center. Očekávaná účast až čtvrt miliónu lidí v ulicích LA se ovšem nekonala.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé se rozloučili s Michaelem Jacksonem

Svět se loučí s Michaelem Jacksonem, mužem, který změnil populární hudbu 20. století. Král popu zemřel předminulý týden ve věku 50 let. V úterý po páté hodině...

ON-LINE: Pohřeb Michaela Jacksona

Po páté hodině odpoledne středoevropského času začal v Los Angeles pohřeb popové legendy Michaela Jacksona. Nejprve se s ním rozloučila rodina, v sedm hodin...

Výběr článků

Načítám