Hlavní obsah

Ropná katastrofa v Mexickém zálivu bude největší v historii

– New York

Současná ropná katastrofa v Mexickém zálivu, kde uniká ropa z poškozeného hlubokomořského vrtu už od 20. dubna, se zřejmě stane vůbec největší ropnou tragédií v historii. Podle nejhorších odhadů uniklo do moře 530 miliónů litrů ropy, což je o čtyři milióny litrů více, než uniklo v letech 1979 a 1980 u poloostrova Yukatán.

Článek

Pokud by platily minimální odhady na denní únik ropy, dostalo by se zatím do moře podle AP 270 miliónů litrů ropy. To by bylo desáté největší množství, které uniklo do moře.

Únik se ale zřejmě nepodaří zastavit před začátkem srpna. Vzhledem k tomu, že v současnosti denně z vrtu vytéká několikanásobně víc ropy než v prvních dnech po havárii, je pravděpodobné, že i v případě minimálního odhadu současná ekologická havárie katastrofu plošiny Ixtoc překoná.

„Je to děsivé číslo, ať je jakkoli redukované. Nakonec to stejně bude větší než Ixtoc," uvedl profesor Louisianské státní univerzity Ed Overton pro NY Daily News.

Vůbec nejhorší ropná katastrofa ale byla za války v Perském zálivu v roce 1991, kdy Irák otevřel kohouty ropovodů kuvajtských zásobníků ropy a tankerů. Uniklo 1840 miliónů ropy, která pokryla plochu nejméně 600 kilometrů čtverečních.

Množství unikající ropy rozhodne o výši odškodnění

Vědci vyhodnocují celkový objem unikající ropy z vrtu Macondo ze záběrů podmořských kamer. Pro určení objemu suroviny uniklé do moře od zjištěných hodnot odečtou objem ropy, kterou britská společnost BP dokáže pomocí speciálních krytů odčerpat.

Stanovení objemu ropy, která vytekla do moře, je důležité pro stanovení hmotné odpovědnosti BP. Výše pokuty za ekologické škody, kterou BP dostane od americké vlády, závisí na tom, kolik suroviny se do moře dostalo.

Přestože se ropná skvrna v Mexickém zálivu zřejmě stane nejhorší civilní ekologickou katastrofou, nepřekoná patrně vůbec nejhorší ropný únik v historii. V roce 1991 iráčtí vojáci během vláky v Perském zálivu začali do moře vypouštět ropu z kuvajtských tankerů a zásobníků. Do moře se tehdy dostalo na 1,7 miliardy litrů ropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám